Zdravje
34 ogledov

Ni odločilna sladka kri, ampak telesni vonj

Žurnal24 main
Nekatere komarji pikajo pogosto, druge zelo redko. Angleški znanstveniki so sedaj ugotovili, da so za to predvsem krivi geni, ki določajo naš telesni vonj.

Z raziskavo na dvojčkih so na londonski Fakluteti za higieno in tropsko medicino želeli razkriti, kateri dejavniki vplivajo na komarje pri izbiri svojih žrtev. Osemnajst enojajčnih dvojčkov in devetnajst dvojajčnih dvojčkov je sodelovalo pri raziskavi. Znanstveniki so ugotovili, da je število pikov pri enojajčnih dvojčkih (genetsko skoraj identičnih) približno enako, pri dvojajčnih pa je število različno. 

Odločilen je telesni vonj

Znanstveniki so komarje pustili odleteti v zračnik v obliki Y. Na dveh odprtinah sta bili roki dvojčkov. Komarji so se tako glede na vonj odločili, v kateri rokav zračnika bodo odleteli. Glede na podobno priljubljenost enojajčnih dvojčkov so raziskovalci ugotovili, da geni vplivajo na tveganje pika komarja. Na telesni vonj genska zasnova vpliva v enaki meri kot npr. na telesno višino in inteligenco.

Nadaljnje raziskave, ki jih omogočajo nove ugotovitve, bodo lahko pripomogle k temu, da bodo znanstveniki razvili boljša sredstva za odganjanje komarjev. Ta so pomembna predvsem v območjih, kjer komarji prenašajo nevarne bolezni kot malarijo in denga virus. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.