Zdravje
6862 ogledov

Nič ne bo z napovedanimi dobavami cepiva

cepivo Johnson & Johnson Profimedia Za zaščito proti covidu-19 je potreben le en odmerek tega cepiva.
Proizvajalec Johnson & Johnson bo v tem tednu dobavil le polovico napovedanih količin cepiva v EU.

Podjetje Johnson & Johnson se je v pogodbi z EU zavezalo, da bo dobavilo 55 milijonov odmerkov cepiva v drugem četrtletju. Do zdaj so dobavili manj kot 5 milijonov odmerkov, poroča Reuters. Za ta teden so napovedano količino zmanjšali za polovico, koliko odmerkov naj bi dobavili v prihodnjem tednu še ni znano, je za Reuters dejal uradnik EU, ki sodeluje v pogovorih s proizvajalci cepiv. 

Kot navajajo, gre za začasno zmanjšanje dobav, saj se soočajo s težavami v proizvodnji. Podjetje ima težave s proizvodnjo v ZDA. Cepivo, dobavljeno v EU, je bilo delno proizvedeno v ZDA, delno na Nizozemskem. Manjkajočo količino naj bi tako dobavili kasneje, po nekaterih napovedih do konca junija. 

Predstavnica podjetja Johnson & Johnson ni želela komentirati zadnje dogajanja, zagotovila pa je, da bo podjetje do konca leta dobavilo 200 milijonov odmerkov, kot je bilo dogovorjeno. Podjetje po njenih besedah krepi proizvodne zmogljivosti po vsem svetu. 

V Slovenijo je do zdaj prispelo 19.200 odmerkov cepiva Janssen, ki ga proizvaja Johnson & Johnson. Od ostalih cepiv se razlikuje po tem, da je potreben samo odmerek. Tako kot cepivo AstraZeneca je tudi cepivo Janssen vektorsko cepivo. 

Po zadnjih podatkih je bilo v Sloveniji s cepivom Janssen cepljenih 10.117 oseb. Delež cepljenih z vsemi odmerki v Sloveniji znaša 14 odstotkov, z enim odmerkom je bilo cepljenih 26,7 odstotka prebivalstva.

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 9
  • marsal22 12:17 18.maj 2021.

    Kaco ,vrni pil plače v proračun , ker ves čas govoriš laži !

  • JZekspert 10:48 18.maj 2021.

    Še to je preveč, pa kod naroča ta eksperimentalna cepiva, keri podkupljenci, a še vedno nočete objaviti, da vlada pri normalno inteligentnih in razgledanih HUDO!!! nasprotovanje vsemu temu, kar se greste: PRISILNO TESTIRANJE + PRISILNO MASKANJE + PRISILNO CEPLJENJE, za ...prikaži več krono pa še + CEPILNI POTNI LISTI= KORONA - FAŠIZEEEEEM!!!!!

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 10:16 18.maj 2021.

    Kaco se ni seznanjen. Nima časa, mora čistiti bazen na Krku. Itak so pa vsi drugi krivi. On čist ok koordinira sam vsi mu nagajajo.