Zdravje
2832 ogledov

Nizozemska zapira šole

Samotestiranje v slovenskih šolah Profimedia
Ukrep stopi v veljavo prihodnji teden.

Nizozemska bo prihodnji teden zaradi skrbi, ki jih povzroča nova koronavirusna različica omikron, zaprla osnovne šole in podaljšala zaprtje javnega življenja v nočnih urah, je danes napovedal nizozemski premier Mark Rutte, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Šole se bodo zaprle že 20. decembra in ne za božič 25. decembra, saj nizozemsko vlado skrbi, da bi lahko otroci, med katerimi je najvišja stopnja okužb z novim koronavirusom, okužili starejše sorodnike. "To očitno ni veselo sporočilo, ki smo ga pričakovali, ko se bliža božič. A ni presenečenje," je na novinarski konferenci utemeljil Rutte. "Ne moremo prezreti opozorilnih znakov o različici omikron," je dodal.

Nizozemska vlada se je prav tako odločila, da bo do 14. januarja podaljšala protikoronske ukrepe, kar pomeni, da morajo biti trgovine, bari in restavracije zaprte vsak dan med 17. in 5. uro, ljudje pa lahko doma sprejmejo le štiri goste. Omenjeni ukrepi so začeli veljati 28. novembra za začetno obdobje treh tednov.

Nizozemski inštitut za javno zdravje RIVM je pred zaostritvijo ukrepov prav danes sporočil, da je indicenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 ljudi največja med osnovnošolskimi otroki.

Protikoronski ukrepi nizozemske vlade so sicer vse bolj nepriljubljeni. V številnih mestih, vključno z Rotterdamom in Haagom, so novembra pripravili več protestov. V Rotterdamu je bilo v streljanju policije med izgredi ranjenih pet ljudi.

Covid-19, test, testiranje, koronavirus Ob prihodu Svet Italija zaostruje. Tudi za cepljenje.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 1
  • Avatar Stirrastella
    Stirrastella 00:20 15.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m