Zdravje
2906 ogledov

Noro, koliko tekočine na dan izgubimo z dihanjem!

Voda na oknu Profimedia
Če bi zbirali izdihano količino vode, bi nabrali kar nekaj tekočine ...

"Skozi vse leto, tudi v hladnejšem delu leta, je pitje tekočine potrebno za vzdrževanje ravnovesja vode v telesu," so jasni na Inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Kot so nam pojasnili, približno dve tretjini teže telesa odraslega človeka predstavlja voda, pri majhnih otrocih pa celo do tri četrtine: "Dejansko je telo vreča vode, v kateri neprestano potekajo življenjski procesi v celični ali zunajcelični tekočini."

Pojasnjujejo, da ima voda pomembno vlogo pri uravnavanju telesne temperature, prek krvi oskrbuje celice s hranili in kisikom, odplavlja odpadne snovi, nahaja se v prebavnih, sklepnih in drugih telesnih tekočinah, varuje organe in vezivna tkiva. "Že blaga izsušitev, to je zmanjšanje količine telesnih tekočin za dva odstotka, lahko bistveno zmanjša telesne in duševne sposobnosti. Zato je za dobro fizično in psihično delovanje našega telesa nujno potreben zadosten vnos tekočin s hrano in pijačo," opozarjajo.

Ker telo nenehno izgublja vodo prek kože z znojenjem, prek ledvic z urinom, prek pljuč z izdihanim zrakom in prek črevesja z iztrebki, je nujno, da jo stalno tudi nadomeščamo.

NIJZ

Toliko tekočine na dan izgubimo skozi dihala

Samo z znojenjem lahko dnevno izgubimo tudi do en liter vode. "Te izgube se razlikujejo glede na to, kakšno hrano uživamo, koliko in kaj pijemo, od ravni telesne aktivnosti, zunanje temperature, oblačil, itd. Vodno ravnovesje se doseže, če se izgube vode kompenzirajo z vnosom s hrano in pijačami ter s presnovo," pravijo na NIJZ.

Sneg | Avtor: Profimedia Profimedia

S potenjem v zmernem okolju izgubimo približno 450 mililitrov vode na dan, z izhlapevanjem skozi dihala od 250 do 350 mililitrov na dan in z blatom od 100 do 200 mililitrov na dan.

NIJZ

Dodajajo, da v povprečju odrasla oseba, ki sedi, izgubi približno dva do tri litre vode na dan, odvisno od podnebja, temperature zraka, relativne vlažnosti. "Ko se naša telesna temperatura dvigne, je edini mehanizem za povečanje toplotnih izgub aktiviranje znojnih žlez, s čimer pride do potenja. Zaradi povečanega znojenja v vročih dneh je potrebno vnos tekočine v telo še dodatno povečati, zlasti če smo ob tem še dodatno telesno aktivni, kar prav tako pospešuje izgubljanje tekočin," opisujejo.

Sneg | Avtor: Profimedia Profimedia
Kava ne pomeni hidracije!

Na NIJZ opozarjajo, da pitja vode ne smete nadomestiti s pitjem kave, pravega čaja, sladkih in alkoholnih pijač: "Kofein in alkohol delujeta blago diuretično, kar dodatno pospešuje izločanje vode iz telesa. Prav tako se odsvetuje uživanje energijskih pijač."

Piti je treba toliko, da se uravna izguba vode. Povprečno aktivni odrasli potrebujejo glede na svojo telesno težo dnevno približno 1,5 do 2 litra tekočine, od tega v povprečju od 0,8 do enega litra zaužijemo s hrano, otroci in mladostniki pa naj bi dnevno potrebovali od 1 do 1,7 litra tekočine skupaj s hrano in pitjem.

 
Komentarjev 1
  • Ender3 18:03 03.december 2022.

    Za to pa, na Trstenjakovi nudijo Pingo C za rehidracijo aktivistov.