Zdravje
9032 ogledov

Nov odpoklic izdelka, tokrat zaradi prisotnosti salmonele

trgovina nakupovanje voziček
Če ste izdelek kupili, ga vrnite prodajalcu.

Podjetje Mueller je iz prodaje umaknilo izdelek Alnatura Bio mleti zemeljski mandelj (225 gramov) proizvajalca Alnatura GmbH zaradi možne prisotnosti salmonele.

EAN izdelka je 4104420224254, roki uporabe pa so 12. 2. 2022, 15. 7. 2022 in 14. 9. 2022.

 | Avtor: Mueller Drogerija Mueller Drogerija
Podjetje kupce prosi, da izdelek vrnejo na mesto nakupa, kjer jim bodo povrnili stroške. Če to ni mogoče, pa naj ga zavržejo.

Tako prepoznate simptome

Salmoneloza je zoonoza, nalezljiva bolezen, katere povzročitelj se iz živali posredno ali neposredno prenaša na ljudi. S salmonelami je lahko okuženo npr. surovo meso, najpogosteje perutnina, jajca. Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo. 

Okužba poteka pogosto brez znakov.  Simptomatske okužbe potekajo kot akutno vnetje prebavil: pojavi se driska,  bolečine v trebuhu, lahko tudi bruhanje in povišana telesna temperatura. Driska je lahko vodena ali krvava s sluzjo. Težave pri večini obolelih postopoma izzvenijo v nekaj dneh, pri osebah, ki imajo kronične bolezni, pa lahko vztrajajo več tednov.  Redko se ob črevesni okužbi s salmonelo tudi zaplete; bakterija pride v kri, povzroči sepso, vnetje v notranjih organih. Po okužbi se salmonele izločajo v blatu v povprečju pet tednov*. Pri otrocih, mlajših od pet let, je čas izločanja bakterij daljši. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 15:56 31.januar 2022.

    Zanimivo,! spremljam malo odpoklice živil , nenavadno je da se teh največ pojavlja v segmentu BIO izdelkov. Kaj je torej bio ? Živ nateg. Kdor temu naseda je bio butl!