Zdravje
3767 ogledov

Nov val respiratornih bolezni?

Bolnišnica Profimedia
Britanski strokovnjaki opozarjajo, da se morajo bolnišnice pripraviti na dvojni val okužb s covid-19 in otroških infekcij, predvsem z RSV virusom. Poskusili smo preveriti, ali so skrbi upravičene tudi v Sloveniji.

Angleška državna zdravstvena služba (NHS) za mesec avgust napoveduje tudi val okužb s RSV - respiratornim sincicijskim virusom - med mlajšimi otroki, ki se sicer običajno pojavlja šele v jesensko-zimskem času. Kot so opozorili, dojenčki in majhni otroci v zadnjem letu in pol niso bili izpostavljeni običajnim virusom, predvsem zaradi potrebnih epidemičnih ukrepov in socialnega distanciranja, zato so zdaj še bolj dovzetni za okužbe respiratornimi boleznimi.

Kot smo že poročali, v Veliki Britaniji pričakujejo pol toliko okužb s covid-19 kot v prvem valu pandemije, na kar je opozorilo tudi več britanskih medijev.

RSV virus povzroči blage simptome, lahko pa privede do bronhiolitisa in pljučnice, zlasti pri dojenčkih in mlajših otrocih.

Covid-19, UKC Ljubljana Zdravje Sporočilo bolnišnicam: pripravite se na tretji val, na udaru bodo otroci

Okužbe z RSV so kljub poletnim temperaturam pri nas še vedno prisotne. Med 21.6.- 27.6.2021 je po podatkih NIJZ bilo testiranih 249 bolnikov, od teh je bil eden pozitiven. Podatkov o hospitalizaciji nismo uspeli pridobiti. Znano pa je, da lahko za ogrožene skupine ljudi ta okužba lahko predstavlja večje tveganje – v najhujših primerih je nujna celo hospitalizacija in dovajanje dodatnega kisika.

Želeli smo se prepričati, ali lahko kaj takšnega pričakujemo tudi v Sloveniji. Zaradi izostrenih zdravstvenih razmer in skrbi zaradi širjenja bolj nalezljive delta različice novega koronavirusa bi lahko pomislili, da bi se podobne težave, kot jih predvidevajo v Veliki Britaniji, lahko pojavile tudi pri nas. Po strokovne odgovore smo se obrnili na UKC Ljubljana, kjer so nam pojasnili, da večjih skrbi zaradi možnega širjenja okužb z RSV virusi trenutno ni in da je primarna skrb zdravstvenih delavcev in vseh prebivalcev preprečevanje novih okužb s covid-19, predvsem s cepljenjem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.