Zdravje
15584 ogledov

Nov virus, ki prinaša nove hude skrbi

covid-19 koronavirus Profimedia
Kitajska je alarmirala, saj so ljudje zboleli za "novo identificiranim" virusom.

Zdravniki so sprožili alarm zaradi povsem novega virusa, s katerim se je na Kitajskem okužilo več deset ljudi. Spada v družino virusov, za katere je znano, da v hudih primerih povzročijo smrt. Pri 35 ljudeh, katerim so odkrili henipavirus imenovan "Langya" ali LayV, ni bilo še smrtnega primera, saj se jih je večina okužila z blago obliko.

Lani objavljena študija je razkrila, da je bil virus pri ljudeh prvič odkrit leta 2019, najnovejši primeri pa so se pojavili letos. MailOnline poroča, da še vedno poskušajo ugotoviti, ali se virus lahko prenaša iz osebe na osebo.

Langya je henipavirus iz iste družine kot virus Nipah, je smrtonosni patogen, ki ga običajno najdemo pri netopirjih. Tako kot Covid se tudi Nipah lahko širi z dihalnimi kapljicami, vendar je veliko bolj smrtonosen, saj ubije do tri četrtine ljudi, ki jih okuži.

Najpogostejši simptomi, ki spremljajo obolevnost za bakterijo e.coli, so vročina | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Strokovnjaki so spremljali simptome pri bolnikih, da bi ugotovili, kako močno je virus prizadel ljudi. Najpogostejši simptom bolnikov z virusom Langya je bila povišana telesna temperatura, sledi ji utrujenost (54 odstotkov), kašelj (50 odstotkov), izguba apetita (50 odstotkov), bolečine v mišicah (46 odstotkov) in občutek slabosti (38 odstotkov). Približno 35 odstotkov je imelo težave z jetri, osmim odstotkom pa se je poslabšalo delovanje ledvic.

Virus so spremljali tudi na živalskih populacijah, da bi ugotovili, ali ga širijo domače in divje živali ali pa je morda kriv prenos virusa s človeka na človeka. Kitajski raziskovalci so virus odkrili pri rovkah – majhnih krtkom podobnih sesalcev. Poleg rovk so virus opazili tudi pri psih (5 odstotkov) in kozah (2 odstotka).

Trenutno cepivo proti virusu Nipah ni odobreno za ljudi, vendar se jih trenutno vsaj osem testira na živalih, vključno s cepivom, ki ga je izdelala Univerza v Oxfordu.