Zdravje
61154 ogledov

Nova dognanja glede delte, ki dajejo misliti

Koronavirus covid-19 laboratorij Profimedia
Rezultate velike raziskave, v kateri so preučevali potek bolezni 40 tisoč okuženih, so objavili danes.

Nevarnost, da bo okužena oseba zaradi zapletov morala v bolnišnico, je pri okužbi z delta različico novega koronavirusa dvakrat višja kot v primeru okužbe z alfa različico. Tako so dognali znanstveniki univerze Cambridge in britanske Agencije za javno zdravje, ki so od konca marca do konca maja analizirali več kot 40 tisoč primerov okužbe s covidom-19. 

Rezultati raziskve, ki so jo danes objavili v strokovni reviji Lancet Infectious Diseases, se v glavnem nanašajo na necepljene obolele. 

Do zdaj so študije v glavnem dokazovale, da je delta različica bolj kužna, ni pa bilo zanesljivih podatkov glede razvoja težjega poteka bolezni. Strokovnjaki so na podlagi podatkov dognali, da je nevarnost, da bo okužena oseba zaradi zapletov morala v bolnišnico, pri delta različici povprečno 2,26 višja. 

Pri 40 tisoč okuženih, katerih potek bolezni so analizirali v raziskavi, je bilo le 1,8 odstotka popolnoma cepljenih, 74 odstotkov je bilo necepljenih, 24 odstotkov pa cepljenih z enim odmerkom.  

"Raziskava dokazuje, da bo ob premalem številu cepljenih vsaka epidemija delte povzročila bistveno večjo obremenitev zdravstvenega sistema kot epidemija alfe," je komentirala ena izmed avtorjev študije, Anne Presanis s Cambridga. 

Delta različica, ki se je najprej pojavila v Indiji, je ta hip dominantna v številnih državah sveta, strokovnjaki ocenjujejo, da bo nadvladala vse ostale na globalni ravni. Razen, če se ne pojavi še bolj kužen sev. 

ljudje Svet Svet Danska: Covid-19 ni več nevarnost za družbo. To je razlog.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • igorgeus 17:38 29.avgust 2021.

    Potem pa ojacajte zdravstveni sistem, ane, ce ima tezave. Ali pa bomo pri naslednji epidemiji tudi cakali na cepivo?

  • Avatar Maja Kajza
    marelica 19:37 28.avgust 2021.

    A to so pa namerno spregledali, da ima Slovenija bolj toplo in soncno podnebje od Anglije ? Kar virusom ne ustreza, ravno.

  • rd2dmk2 16:23 28.avgust 2021.

    no in kaj dajo mislit.. D. trump zbolel in preživel, Johnson zbolel in preživel, brazilski predsednik zbolel in preživel, dajte pomagajte, kdo od politikov je še zbolel in preživel. samo pepca in francel sta zbolela in umrla..pa še kakšen george, ...prikaži več, pa luigi, pa jose, pa n.n. to mi da mislt !!!