Zdravje
21370 ogledov

Novi podatki: Slabe novice, brzimo proti četrti fazi ukrepov

Covid-19 Profimedia
Hitro se približujemo četrti fazi semaforja ukrepov.

Ob 3.943 opravljenih PCR testih je bilo v ponedeljek potrjenih 877 okužb z novim viruso sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 22,2 odstoten.

Opravljenih je bilo tudi 37.331 hitrih antigenskih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev po novem znaša 342, povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa je 599.

V primerjavi s preteklim ponedeljkom, ko je bilo potrjenih 540 novih okužb, to pomeni približno 62 odstotni porast.

Glede na nov semafor ukrepov, ki upošteva zasedenost intenzivnih postelj, se trenutno nahajamo v tretji fazi, kar pomeni, da je na oddelkih za intenzivno nego več kot 43 bolnikov. Tretja faza bi veljala do 86 zasedenih intenzivnih postelj.

V bolnišnicah se trennutno zdravi 229 covidnih bolnikov, od tega jih je 54 na oddelkih za intenzivno nego.

Zaradi naraščanja epidemije je vlada sprejela odlok, ki uvaja PCT ne le za izvajalce storitev, ampak tudi njihove uporabnike. Odlok je začel veljati včeraj, podrobnosti o njem pa si lahko preberete v prispevku Danes stopajo v veljavo novi ukrepi. "Ob pričakovanem trendu razvoja epidemije bi lahko v četrto fazo prešli sredi septembra," ugotavljajo pri Institutu Jožef Stefan, kjer pripravljajo prognozo širjenja epidemije covid-19 v Sloveniji.

 | Avtor: IJS IJS
14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 342. Glede na kriterije ECDC smo v rdeči fazi. "Ob pričakovanem trendu razvoja epidemije bi lahko v temno rdečo fazo prešli sredi septembra," še napovedujejo pri IJS. 

 | Avtor: IJS IJS

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • bi_ba 11:47 07.september 2021.

    Bogatijo ja, ampak tudi oni s triljoni ne bodo nič nesli s seboj. Nesrečni so pa že sedaj, sicer ne bi trpinčili 8 miljard zemljanov. Nič človeškega ni v njih.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 11:10 07.september 2021.

    Vsa ta histerija okoli covida je le zamegljevanje resničnih težav s katerimi se bomo soočili v prihodnosti. Le da to raja se ne ve. Vedo samo izbranci, ki za dimno zaveso covida, uresničujejo svoje mokre sanje.

  • Ender3 10:06 07.september 2021.

    Tako hitimo, da lahko iztirimo, statistično gledano. Ta, medijska histerija je presegla vse razumne meje. Ljudje božji, še kaj bolj pomembnega se dogaja okoli nas, a vse je zamolčano in se podreja kovid krizi. Samo vprašanje je, v čigavem interesu !