Zdravje
14359 ogledov

Novi podatki: Spet velikanski skok novih okužb

Število potrjenih primerov je skokovito zraslo.

Ob 2.058 opravljenih PCR testih je bilo v ponedeljek potrjenih 318 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 15,5 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 28.505 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

Sedemdnevno povprečje okužb se je povečalo še za dobrih sedem odstotkov in znaša 203,9. Zvišala se je tudi 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev, ki je trenutno 109,6. 

V primerjavi s preteklim ponedeljkom, ko je bilo potrjenih 218 okužb to pomeni skoraj 46 odstotni porast, kar pomeni velik skok. 

V bolnišnicah se zaradi covid-19 zdravi 45 bolnikov, od tega jih je deset na oddelkih za intenzivno terapijo.

Pri IJS opozarjajo: Cepite se!

Inštitut Jožef Stefan, ki objavlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, v zadnji napovedi piše, da epidemija narašča s podvojitvenim časom 18 dni.  "Podvojitveni čas se pričakovano krajša, čeprav smo na vrhuncu počitniške sezone, kar deluje kot delno zaprtje države," opozarja Matjaž Leskovar z IJS.

 | Avtor:

Vse pomembnejšo vlogo ima naraščajoče lokalno okuževanje, ki je že prevladujoče. "Po kriterijih ECDC smo v oranžni fazi, v rdečo bomo predvidoma prešli konec avgusta. Če bomo tako nadaljevali, bomo jeseni presegli drugi val epidemije v bolnišnicah," opozarjajo pri IJS. "Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa, da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo potrebno, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni. Zaželena precepljenost odrasle populacije je nad 90 odstotkov."

 | Avtor:
 | Avtor:

Novo prognozo bo IJS predvidoma objavil danes okoli 14. ure.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 31
  • evelux 14:31 17.avgust 2021.

    Ja kako se naj cepim, če je pa ministrica zbolela in piše, da je kao močan prehlad a naj nebi bilo lažja oblika .... a ne zdaj pa vam ne zaupam nič več.... ne ne ne ni varno

  • bi_ba 12:50 17.avgust 2021.

    Me zanima, koliko od cca 1100 zaposlenih na IJS je cepljenih? Če že druge terate na cepljenje, še v hiši naredite red!

  • Ivo 11:46 17.avgust 2021.

    In v tako boste šolarje spustili? 😂 Počakajmo še tiste iz Zrč in Kacota, pa bomo imeli 500 na dan povprečje...