Zdravje
4936 ogledov

Nove različice pri nas: dobra in slaba novica

Koronavirus covid-19 laboratorij Profimedia
Dobra novica je, da se brazilski in južnoafriški sev po Sloveniji ne širita, slaba pa, da so v laboratorijih zaznali mutacijo na različici virusa, ki je doslej prevladovala pri nas. Ta bi lahko pomenila še večjo uspešnost širjenja virusa.

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano so angleško različico koronavirusa doslej odkrili v 745 vzorcih. Glede na prejšnji teden se je število potrjenih vzorcev podvojilo. 

Južnoafriška in brazilska različica se ne širita naprej

Južnoafriško različico so doslej odkrili v treh primerih. Edini dosedanji primer brazilske različice ostaja primer iz podravske regije. "Kar se tiče širjenja brazilske in južnoafriške različice v regijah, ki jih pokrivajo diagnostični laboratoriji NLZOH, ugotavljamo, da se ti dve različici ne širita naprej," pravi direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik. V prejšnjem tednu so odkrili šest dodatnih primerov nigerijske različice. 

Napreduje pa angleška različica virusa, njen delež se vzpenja in dosega že skoraj 50 odstotkov izolatov virusa. Med vzorci, ki so jih v preteklem tednu sekvencirali iz PCR testov, je odstotek angleške različice znašal 41,8 odstotka. "Angleška različica še naprej uspešno izpodriva različico, ki je doslej prevladovala po slovenskih regijah oziroma poslabšuje epidemiološko sliko," pravi Žohar Čretnikova.  

 | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Največ angleške različice je na jugovzhodu Slovenije, kjer je njen delež 78 odstoten, sledi Koroška z 68 odstotki. Najnižji delež pa je v Obalno-kraški regiji, 24 odstotkov. Skupno je prisotna v 40 odstotkih vzorcev, prejšnji teden so poročali o 33 odstotkih prisotnosti angleške različice. 

Nova mutacija na različici, ki je doslej prevladovala v Sloveniji

Pri različici, ki je doslej prevladovala v Sloveniji, so v NLZOH zaznali mutacijo, o kateri o enem primeru poročajo samo še iz Avstrije. "Novo mutacijo posedujejo druge pomembne različice virusa, tako angleška, brazilska kot južnoafriška, povezana je z večjo prenosljivostjo virusa in vemo za njo, da zaradi te mutacije se virus bolj čvrsto pritrdi s svojim S proteinom na celico," razlaga Žohar Čretnikova. Gre torej za mutacijo, ki ni nova, nova pa je prisotnost pri različici, ki je doslej prevladovala v Sloveniji. 

 | Avtor: Vlada RS Vlada RS

"Kombinacija lahko povzroči razvoj bolj uspešne različice"

Novo mutacijo so doslej odkrili pri 64 primerih, gre pa za najdbo, ki zahteva nadaljnje raziskave in potrjevanje z drugimi metodami, poudarja direktorica laboratorijev.
V kolikšni meri je ta različica prisotna, naj bi bilo znano v prihodnjih tednih, temu pa bodo sledile raziskave glede kliničnega pomena te različice. "Zaenkrat poznamo samo število, lastnosti te kombinacije pravzaprav ne, vemo pa, da sta tako mutacija na mestu 439 kot mutacija na 501, povezani z večjo infektivnostjo virusa, zato njuna kombinacija lahko povzroči razvoj različice, ki bo tudi bolj uspešna, kot so trenutno prisotne," pravi Žohar Čretnikova, ki poudarja, da je pot od ugotovitve mutacije do ugotovitve posledic mutacij dolga. 

 
Komentarjev 8
  • JZekspert 15:15 01.april 2021.

    Leon, kolega saj večinoma pametno pišeš, tudi o korona-kultu in korona-religiji, le kaj imaš s tistim sluzastim pobradnikom, da ga tako vneto zagovarjaš? To kar sem mu očital, ni neka malenkost, je hud dokazljiv zločin!

  • la 14:26 01.april 2021.

    slaba novica je to ,da bomo vsi umrli za corono če se ne cepimo,dobra pa ta da je 1 april

  • jakec1575 13:12 01.april 2021.

    cez grosupeljskis ev ga ni. unicuje vse pred sabo. vse kar ni sds knjizica. v državne ustanove vdira kot ropar v samopostrezno. grozi, jadikoje, odstavlja. Slovenija se bo zbudila v neko drugo jutro po tej hebeni vladi.