Zdravje
4401 ogledov

Novo cepivo odobreno, se splača počakati s cepljenjem?

cepivo Pfizer BioNTech Profimedia Cepivo Pfizer BioNTech
Posodobljeno cepivo se bo uporabljalo za poživitveni odmerek.

Evropska agencija za zdravila je včeraj odobrila rabo posodobljenih cepiv proti covidu-19 podjetij Moderna in Pfizer-BioNTech. Novi cepivi delujeta tako proti prvotnemu sevu novega koronavirusa kot proti novejši različici omikron, ki trenutno prevladuje v Evropi.

Nekaj ur po tem, je posodobljeno cepivo potrdila še Evropska komisija. 

Gre za cepivo, ki se bo uporabljalo kot enkratni poživitveni odmerek za starejše od 12 let. Posodobljeni cepivi lahko okrepita zaščito pred več različicami novega koronavirusa in naj bi tako pomagali ohraniti optimalno zaščito pred covidom-19.

Glede na to, da se je število cepljenih od februarja 2022 le malo povečevalo, je večina cepljenih prejela zadnji odmerek pred več kot šest meseci. Posodobljeni cepivi naj bo v Sloveniji prejeli sredi septembra. "Za tiste, pri katerih je tveganje za težji potek bolezni, bi bilo dobro, da so s tretjim odmerkom že cepljeni, a zdaj ob teh nekaj odstotkih lahko počakaj teh 14 dni, ob tem, da skrbijo, da do okužbe ne pride," pravi vodja skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beovič.

Posodobljeno cepivo naj bi bilo proti različici omikrona 30 odstotkov bolj učinkovito v primerjavi s starim cepivom, so pokazale simulacije, 

Komentarjev 39
  • Pierre 07:42 03.september 2022.

    Spet Beovićka? Pa saj ni res!!! Naj poštima zdravniško zbornico, še bolje pa spoka kufre.

  • Boschtjan Zupanchich 07:00 03.september 2022.

    Samo mrtve duše ki so mrtvoslepi Idioti se gredo cepiti , da postanejo bolani šolani Cepci od teh cepivskih strupov !!! ! !!!

  • Blaster 05:54 03.september 2022.

    kdo v septembru na obali?bi se dobili na eni pijaci?