Zdravje
14255 ogledov

Novo glede omikrona: Možna sta dva scenarija

Borut Štrukelj Ukom
Presenečenje: omikron je prisoten že od marca.

"Izkazalo se je, da je omikron sev nastajal neodvisno od ostalih različic SARS-CoV-2 virusa, kar je prvo presenečenje. Nadalje, izkazalo se je, da je bil prisoten že marca tega leta," je na današnji vladni novinarski konferenci sporočil Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo. 

cepivo Pfizer BioNTech Zdravje "Nova cepiva proti omikronu so že v izdelavi"

Posameznik lahko okuži 20 do 30 ljudi

Gre za zelo infektiven sev. "To pomeni, da če ne bi imeli nobene zaščite, bi en človek s tem sevov okužil 20 do 30 drugih. Če to primerjamo s sevom delta, kjer posameznik okuži 3 do 6 nezaščiteneh ljudi, vidimo, da gre za zelo visoko efektivnost. Po drugi strani pa kaže, da bi ta sev lahko bil bil manj simptomatsko pogojen. Drugače povedano, mogoče bo šla bolezen lažje skozi," razlaga Štrukelj. 

Prve primere okužbe z novim sevom koronavirusa so odkrili v 77 državah, tudi v Sloveniji so potrjeni prvi štirje primeri.  

Pozitivni in negativni scenarij

Štrukelj pravi, da bi to bil pozitivni scenarij, kaj dejansko bo omikron prinesel, pa je še veliko vprašanje. "Negativen scenarij je, da še vedno lahko prihaja do novih mutacij in bo tudi ta zelo nevaren," razlaga Štrukelj.
"Kar se tiče mutacij je zanimivo to, da se ponavljajo. Večkrat smo povedali, da virus na bodički s katero se pripne na naše celice, nima neskončno možnosti konformacij, zato nas navdaja upanje, da bo virus tako močno prilepljen na površino celice, da bo mogoče sčasoma izzvenel. To je pozitiven scenarij. Negativen pa bi bil, da ni samo efektiven, ampak da povzroča resnejše zaplete pri bolezni."

Epidemija španske gripe, ki je svet zajela v letih 1917 in 1918 je po tretji mutaciji virusa izzvenela.

Simptomi podobni simptomom prehlada

Simptomi pri omikronu so nekoliko drugačni in milejši kot pri delti. "Pri omikronu, kar je znanega doslej, ni znaka izgube vonja ali okusa, utrujenost je večja kot je bila pri okužbi z ostalimi sevi, temperatura je lahko rahlo povišana ali pa tudi ne, pojavlja se občutek tesnobnosti in nespečnost, kar je povezano z večjo utrujenostjo. Simptomi so podobni simptomom prehlada," razlaga Štrukelj, ob tem pa poudarja, da gre za začetne podatke.  

 

Komentarjev 21
  • žurnalWTF 09:34 16.december 2021.

    Žurnal, tale članek kjer se je za izjemo v komentarjih enkrat pokazalo nekaj logičnega razmišljanja, ste pa kar hitro skrili:)

  • patriot5 20:37 15.december 2021.

    Ja nič. Bo potrebno po četrti odmerek ali pa za vsak slučaj po peti.

  • rd2dmk2 17:48 15.december 2021.

    a mi lahko nekdo razloži tole ena osebauokužena z virusov c-19 sev delta lahko okuži do 6 nezaščitenih ljudi.. pa kaj a mi dobimo virusa samo za 6 ljudi, a je to kot boni za turizem.6 doz pa fertik !? ...prikaži več pa jest sem si zmerom predstavljal da če sem kužen lahko okužim celo slovenijo, ne pa sam 6. a potem pa municije zmanjka. ma... saj še več punc podelam na dan, kot pa jih lahk okužim cel življenje. mislim tale Štrukelj je pa res en štrukelj, ampak z malo začetnico...