Zdravje
2973 ogledov

Novo glede ruskega cepiva

cepivo injekcija Profimedia
Rusija bo cepivo proti covidu-19 zagotavljala od septembra.

V Rusiji naj bi se množično cepljenje najbolj ogroženih skupin prebivalstva, kot so zdravniki in učitelji, začelo novembra ali decembra, je danes napovedal ruski minister za zdravje Mihail Muraško. Ob današnjem delovnem obisku v Irkutsku je Muraško še izpostavil, da bo cepljenje "popolnoma prostovoljno".

Kot je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dodal minister, bodo testiranje cepiva po registraciji začeli ta teden. Po poročanju ruskih državnih medijev v tretji fazi preizkušanja cepiva sodeluje okoli 40.000 prostovoljcev.

"To nam bo pomagalo ugotoviti vse podrobnosti v velikem delu prebivalstva. Vidimo, da je cepivo učinkovito in varno, a želimo podrobnejše raziskave. Imamo bolnike s posebnimi lastnostmi in različnimi pridruženimi boleznimi," je pojasnil Muraško.

Venezuela obljubila sodelovanje

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro pa je v nedeljo napovedal, da bo v prihodnjih dneh prosil prostovoljce, naj sodelujejo pri testiranju ruskega cepiva. Venezuelska vlada, ki je od Rusije dobila za več milijard dolarjev posojil, je privolila v sodelovanje v kliničnih testiranjih, poroča britanski BBC. Madurova izjava nakazuje, da Venezuela še nima prostovoljcev za testiranje, čeprav je minister za zdravje Carlos Alvarado pred desetimi dnevi dejal, da je Venezuela ponudila Rusiji 500 prostovoljcev za testiranje cepiv.

Venezuelska vlada je že izrazila pripravljenost sodelovati tudi v testiranjih kitajskih in kubanskih cepiv proti covidu-19.

Znanstveniki skeptični

Moskva je cepivo, ki ga je v sodelovanju z ministrstvom za obrambo razvil inštitut Gamaleja, poimenovala Sputnik V po sovjetskem satelitu. Tuji znanstveniki sicer izražajo pomisleke spričo tovrstne hitrosti, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je Moskvo pozvala k spoštovanju vseh veljavnih smernic in direktiv, ki veljajo za razvoj cepiva.

Razvoj, testiranje in proizvodnja cepiv sicer običajno trajajo več let. Cepiva trenutno razvijajo države po vsem svetu, ki si želijo upočasnitve pandemije covida-19 in vrnitev življenja v normalne tirnice, potem ko so karantena in ukrepi za preprečevanje širjenja okužb prizadeli milijarde ljudi.

Cepivo proti novemu koronavirusu Tekma Zdravje V enem tednu bi lahko imeli dovolj cepiva za vso Slovenijo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • miho 18:50 31.avgust 2020.

    Leta 2021 bomo pa brali o živih mrtvecih, ki so posledica cepljenja. Jaz se ne grem cepiti.

  • Avatar ovca
    ovca 17:37 31.avgust 2020.

    Ucinkovito? Morda. Varno? Mocno dvomim. S cim so dokazali varnost? Po nekaj mesecih? Ok,mene zanima,kdo in s cim mi bo garantiral,da neka bolezen,ki me npr. doleti 15 let po cepljenju,ni povezana s cepivom. In kaksna bo garancija?