Zdravje
974 ogledov

Novo glede testiranja na spolno prenosljive bolezni

Testiranje Aids Anže Petkovšek
Do pregleda po novem brez napotnice.

"Testiranje na okužbo s HIV lahko izvedete tudi sami, v domačem okolju. Test za samotestiranje lahko kupite v lekarni," pravi Mario Poljak z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. "V primeru pozitivnega izvida pri samotestiranju je nujen potrditveni test, ki ga lahko opravite na Kliniki za infekcijske bolezni ali v nekaterih drugih institucijah. Testi za samotestiranje na okužbo s HIV, ki izpolnjujejo zahteve iz zakona, so označeni z oznako CE, ki jo spremlja številka priglašenega organa. Opremljeni morajo biti  tudi s slovenskimi navodili," dodaja Poljak in hkrati opozarja, da pri testih, ki so kupljeni iz drugih virov, izven lekarn, ni jamstva glede kakovosti in zanesljivosti. 

Pravočasno odkrita bolezen pomeni uspešnejše zdravljenje

"Pravočasno testiranje na okužbo s HIV omogoča tudi bolj uspešno zdravljenje, obenem pa je ključno za preprečevanje nadaljnjih okužb. Osebe, ki se učinkovito zdravijo, ne morejo prenašati okužbe naprej na druge," poudarja Tomažič. "Testiranje na HIV ob tveganem vedenju je ključno tako za posameznika kot tudi za zamejitev okužb v družbi."

Na testiranje vsi, ki ste prejeli transfuzijo pred letom 1993

"Okužba z virusom hepatitisa C, ki lahko povzroči odpoved delovanja jeter ali raka na jetrih, se prenaša predvsem z okuženo krvjo in krvnimi pripravki. Pogosto se prenaša z menjavo pribora za injiciranje med injicirajočimi uživalci drog, pri neprofesionalno izvedenem tetoviranju ali prebadanju kože ali sluznic (»piercing«), lahko tudi pri nezaščitenih spolnih odnosih, predvsem med moškimi, ki imajo odnose z moškimi," razlaga Mojca Matičič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. 
Cepiva proti hepatitisu C ni na voljo, obstaja pa učinkovito zdravljenje, ki omogoči odstranitev virusa hepatitisa C iz telesa.V Sloveniji so najbolj tvegana skupina za okužbo injicirajoči uživalci drog, v zadnjih letih pa se pojavljajo izbruhi okužbe tudi med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

V državah z nizkimi zdravstvenimi standardi je okužba možna tudi pri medicinskih posegih, v Sloveniji pa testiranje na tovrstno okužbo svetujejo vsem, ki so prejeli kri ali krvne pripravke pred letom 1993. 

Spolno prenosljive okužbe so še vedno v porastu povsod po svetu, tudi v Sloveniji in predstavljajo pomemben zdravstveni problem. Pogosto lahko potekajo brez značilnih bolezenskih znakov, kot so izcedek iz spolovila, pekoče in/ali pogosto mokrenje ali razjeda na spolovilu. Zato okuženi ne poiščejo zdravniške pomoči in okužbe ne zdravijo pravočasno, kar lahko privede do hudih, celo življenje ogrožajočih zapletov, do prenosa okužbe na spolnega partnerja ali partnerko ali do okužbe plodu oz. novorojenca.

Do pregleda brez napotnice

Zgodnje odkrivanje in ustrezno zdravljenje omogočata hitro ozdravitev bakterijskih spolno prenosljivih okužb oziroma učinkovito obvladovanje virusnih  spolno prenosljivih okužb. Da bo dostopnost do ustrezne zdravniške pomoči čim enostavnejša in hitrejša, je z letošnjim letom uvedena pomembna novost: pregled v ambulanti za spolno prenosljive okužbe brez napotnice izbranega osebnega zdravnika. 

Pregled in testiranje na spolno prenosljive okužbe se izvaja v dermatoveneroloških ambulantah po Sloveniji in v ambulanti za spolno prenosljive okužbe na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. 

Anonimno brezplačno testiranje na HIV in virusa hepatitisa B in C je dostopno na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. Izvaja se v sodelovanju z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Testiranje je možno  vsak ponedeljek med 12.00  in 14.00 uro na Poljanskem nasipu 58 po predhodnem naročilu.  

Testiranje na okužbo s HIV ali z virusoma hepatitisa B in C je po predhodnem dogovoru na voljo tudi pri izbranem zdravniku.
Samoplačniško testiranje na HIV, hepatitisa B in C ter na sifilis je na voljo na Zavodu RS za transfuzijsko medicino. 

Za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, Društvo informacijski center Legebitra v sodelovanju z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani izvaja testiranje na HIV, virusa hepatitisa B in C ter testiranje na sifilis in gonorejo. Testiranja potekajo v Ljubljani in v desetih drugih krajih po Sloveniji.  

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.