Zdravje
22869 ogledov

Novo o različici BA.2, ki se širi kot požar

OMIKRON Epa
Različico BA.2 so potrdili v več kot 50 državah, zaradi njene nalezljivosti pa pričakujejo, da bo še nadaljevala svoj pohod.

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da različica BA.2, ki so jo potrdili v 57 državah, ne povzroča hujšega poteka bolezni kot izvirna različica BA.1, prav tako cepiva nudijo podobno zaščito kot proti drugim podvrstam omikrona. 

Podvrsta omikrona, poimenovana BA.2, je na Danskem izpodrinila predtem najpogostejšo različico BA.1. Dr. Boris Pavlin, predstavnik WHO, poudarja, da v državah, kjer BA.2 postaja prevladujoča različica niso videli porasta hospitalizacij, ki bi bil višji od pričakovanega. 

BA.2 je bolj prenosljiva in okuži več cepljenih kot BA.1, je pokazala danska študija, opravljena januarja. Analizirali so podatke iz 8.500 gospodinjstev. Verjetnost prenosa okužbe na druge člane gospodinjstva je bila za 33 odstotkov višja v primeru BA.2. 

Vodilni avtor danske študije Frederik Plesner je za Reuters povedal: "Če ste bili izpostavljeni omikronu BA.2 v vašem gospodinjstvu, imate 39-odstotno možnost, da boste tudi sami okuženi v roku sedmih dni. Če ste bili izpostavljeni različici BA.1, je ta verjetnost 29-odstotna". 

Posebnost BA.2 je tudi v tem, da se širi v vseh starostnih skupinah z enako lahkoto, kar posledično pomeni, da se bo v primerjavi s predhodnimi različicami BA.2 hitro in v velikem obsegu širila med necepljenimi otroki. 

Na Danskem je polno cepljenih 80 odstotkov prebivalcev, več kot 60 odstotkov jih prejelo poživitveni odmerek. V Sloveniji je polno cepljenih 57 odstotkov prebivalcev. V Sloveniji je bilo do zdaj uradno potrjenih le nekaj primerov različice BA.2. 

Cepljenje ima vpliv

Čeprav je BA.2 bolj učinkovita, ko gre za okuževanje cepljenih, pa je cepljenje še vedno pomemben dejavnik. Študija je pokazala, da manjšo verjetnost, da bi polno cepljeni in cepljeni s poživitvenim odmerkom zboleli ali prenašali okužbo. "Dobra novica je, da so poživitveni odmerki dobro učinkoviti proti BA.2 – po dveh tednih je učinkovitost poživitvenih odmerkov pri simptomatski okužbi 70-odstotna," pravi epidemiolog dr. Eric Feigl-Ding. Ob tem opozarja, da iz doslej znanih podatkov lahko sklepajo, da okužba z omikronom ne nudi zaščite pred morebitno vnovično okužbo. 

Na Danskem beležijo več kot 45 tisoč okužb dnevno, v zadnjem obdobju beležijo tudi porast smrti ljudi, ki so zboleli za covidom-19. V ponedeljek so hospitalizirali 80 ljudi, ki so zboleli za covidom-19, v bolnišnicah je več kot 1000 ljudi. Število hospitalizacij narašča, a opažajo, da je čedalje več primerov, ko so ljudje hospitaliziran s covidom in ne zaradi covida. 

Pristojni ocenjujejo, da bo njihov zdravstveni sistem zdržal povečanje števila hospitalizacij. "Če živite v okolju ali državi, kjer je precepljenost nizka, boste imeli zagotovo več sprejemov v bolnišnice, več resnih potekov bolezni in več bolnikov, ki bodo potrebovali zdravljenje v enotah intenzivne terapije," je dejal Troels Lillebaek, predsednik skupine za covidne različice. 

V ZDA je po podatkih Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) v januarju za posledicami covida-19 umrlo več ljudi kot za gripo v zadnjih treh letih. Od 1. do 30. januarja leto je za posledicami covida-19 umrlo okoli 55.000 ljudi. V zadnjih treh letih je med januarjem 2019 in januarjem letos za posledicami gripe umrlo več kot 24.000 ljudi, navaja STA. 


BA.2 se hitro širi tudi v Veliki Britaniji, kjer tedenska rast znaša 125 odstotkov. Pričakujejo, da bo kmalu izpodrinila različico BA.1, kot jo je na Danskem in v Južnoafriški republiki. 

Zelo verjetno je, da se bodo po omikronu pojavile še nove različice. Te bodo morale, kot je opozorila Maria Van Kerkhove (WHO), biti – če bodo želele "premagati" omikron – še lažje prenosljive. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • Avatar DvaPlusDvaJe4
    DvaPlusDvaJe4 23:35 02.februar 2022.

    Pride čas ko bo ljudstvo prevzelo oblast in sodišča, da se vam pošteno sodi.

  • Ender3 22:59 02.februar 2022.

    Malo v razmislek, trenutno se omikron naj bolj širi v tistih državah, kjer je največ cepljenih s Pfaizarjem, ki nima nikakršnega učinka na ta sev. Zanimivo pa je, da pa ima najboljši učinek cepivo Sputnik lite, ki sploh ni bil ...prikaži več registriran v večini držav.

  • molka 17:42 02.februar 2022.

    sirijo se vase smrdljive lazi edino to