Zdravje
9133 ogledov

V štirih občinah veliko število novih okužb

covid-19 Epa
Število testov v soboto dol, potrjenih okužb še vedno krepko čez sto ...

V soboto ob 2.288 testih potrjenih 111 okužb z novim koronavirusom, umrl je en bolnik s covidom-19. Naj spomnimo, da je bilo v petek ob 3.070 opravljenih testih potrjenih 114 okužb.

Po podatkih covid sledilnika, je tako na današnji dan v Sloveniji hosptaliziranih 66 ljudi s covidom, v intenzivni enoti je 13 oseb, od tega 12 na respiratorjih. 

Okužbo z novim koronavirusom so v soboto potrdili v 42 občinah. Največ, 28 okužb, so potrdili v Ljubljani, kjer je trenutno 276 aktivnih okužb. V Pivki, kjer imajo v zadnjem času večji izbruh, je bilo na novo potrjenih 12 primerov, v Mariboru in Ilirski Bistrici po devet in sedem v Postojni. V Mariboru je aktivnih 121 okužb.

Nezadostno število zdravstvenega osebja

Minister za zdravje Tomaž Gantar se je na sestanku s predstavniki bolnišnic, ki imajo oddelke za bolnike s covidom-19, dogovoril, da se znova vzpostavi način dela, kot je veljal v času epidemije. Bo pa tokrat organizacija dela brez zapiranja bolnišnic zahtevnejša, je pojasnil za STA. Zato bodo najverjetneje potrebne prerazporeditve osebja.

Kot je po petkovem sestanku s premierjem Janezom Janšo, predstavniki bolnišnic in strokovne skupine danes pojasnil Gantar, bodo po potrebi še naprej zagotavljali dodatne zmogljivosti v bolnišnicah. Težavo sicer predstavlja predvsem nezadostno število zdravstvenega osebja, zato bodo verjetno potrebne prerazporeditve.

V torek je sicer vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin opozoril, da se bo treba pripraviti na bistveno večje število hospitaliziranih, verjetno že v drugi polovici septembra.

Število okužb z novim koronavirusom namreč narašča, počasi pa se povečuje tudi število hospitaliziranih.  Za sprejem bolnikov s covidom-19 so se zato ta teden pripravili tudi v celjski bolnišnici, potem ko so iz mariborskega univerzitetnega kliničnega centra v začetku tedna poročali, da so postelje za bolnike s covidom-19 že zapolnil. Nekaj bolnikov so iz Maribora preselili na Kliniko Golnik.

Tudi generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Janez Poklukar je glede na porast števila okuženih z novim koronavirusom v zadnjih dneh napovedal porast števila hospitaliziranih in tistih, ki bodo potrebovali intenzivno nego.

Če se bo trend povečevanja števila okužb nadaljeval, bodo po njegovih besedah dva oddelka infekcijske klinike in tudi osrednjo intenzivno enoto za bolnike z drugimi infekcijskimi boleznimi preselili na drugo lokacijo v severnem traktu bolnišnice Petra Držaja. Izpraznjene postelje na infekcijski kliniki pa bodo v celoti namenili oskrbi bolnikov s covidom-19.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 11
 • Avatar ovca
  ovca 09:34 21.september 2020.

  Zanimivo branje : https://www.planet-lepote.com/dr-uros-dobnikar-covid-19-javni-poziv-zdravnikom-in-zdravniski-zbornici-slovenije

 • lelate7713 12:47 20.september 2020.

  Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. netprofit10.com

 • Avatar ovca
  ovca 11:39 20.september 2020.

  Hmmm, kaj pa se je zgodilo z aplikacijo za covid? Ali bi se dalo tako azurno obvescati, koliko clovecnjakov si jo nalozi vsak dan? Jo ima ze 99,999% slovencelnov? Ali morda 110 %?