Zdravje
3379 ogledov

Ob rojstvu otroka izgubila spomin na moža

nosečnica Shutterstock
Camre Curto je ob rojstvu sinčka izgubila spomin, tako se je v trenutku iz spomina izbrisalo deset let zveze s soprogom.

Camre iz Fetona v Michiganu je ob rojstvu otroka izgubila tako kratkoročni kot dolgoročni spomin. V porodnišnici je namreč med rojstvom doživela preeklampsijo, zato so bili možgani več minut brez kisika, kar je pustilo trajne poškodbe.

Na srečo je bilo z njunim sinčkom Gavinom vse v najlepšem redu, Camre pa se ni spomnila ne moža, ne ničesar drugega iz preteklosti. Še huje je bilo, da je izgubila tudi kratkoročni spomin, zato je bil njen mož iz enega v drugi trenutek popoln tujec. Njen spomin je na začetku trajal le nekaj sekund.

Steve je moral skrbeti tako za sinčka, imel je službo, skrbel pa je tudi za ženo, ki ni zmogla biti samostojna, saj je bila ves čas izgubljena. Sčasoma in s pomočjo intenzivne terapije je postala samostojna, njen spomin pa zdaj traja nekaj dni in tako spozna sinčka kot moža.

Njen mož Steve je iskal način, kako bi se žena najlažje spomnila njunega odnosa in najpomembnejših trenutkov, zato je napisal knjigo: "Ampak vem, da me ljubiš." Gavin je zdaj star sedem let, Camre pa najbolj žaluje za dejstvom, da se ne spomni ničesar iz njegovega zgodnjega otroštva.

Preeklampsija 1,3 odstotka nosečnic

Med zapleti v nosečnosti so ginekologi v primarnem reproduktivnem zdravstvenem varstvu v Sloveniji v letu 2016 najpogosteje zabeležili krvavitve v zgodnji nosečnosti oziroma grozeči splav, okužbe rodil in sečil ter anemijo. Višja povprečna starost nosečnic je povezana tudi z več resnejšimi zapleti v nosečnosti, kot je gestacijski diabetes, ki je bil leta 2016 ugotovljen pri vsaki deveti nosečnici, ter hipertenzija in preeklampsija, ki sta prizadeli 1,8 odstotka oziroma 1,3 odstotka nosečnic. 

Nekateri simptomi preeklampsije so na primer visok krvni pritisk in proteini v urinu, ponavadi se pojavi po 20. tednu nosečnosti. Kaj je preeklampsija lahko preberete v spodnjem prispevku.

Med nosečnostjo bodite pozorni na spreminjanje telesne teže, rast krvnega pritis Krvni pritisk in telesna teža Magazin Veste, kaj je preeklampsija?
Komentarjev 2
  • Naklonsky 14:46 02.november 2019.

    Dober naslov. Ne ve, kdo je fotr.

  • marsal 13:02 01.november 2019.

    antireklama za spočetje novih Slovenčkov ! Kar 1,3 %!?