Zdravje
16734 ogledov

Obeta se revolucija na področju hrane in pijače iz avtomatov

avtomat hrana Profimedias
V številnih prodajnih avtomatih, tudi v zdravstvenih domovih in bolnišnicah, prevladujejo nezdravi prigrizki in pijače, ugotavljajo v Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije in Zvezi potrošnikov Slovenije. Avtomati tako predstavljajo še neizkoriščen potencial za spreminjanje prehranskih navad ljudi k bolj zdravim izbiram, menijo.

Morali bi biti vzor glede zdrave hrane

Direktorica Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije Nataša Jan je na današnji novinarski konferenci poudarila, da je neustrezen način prehranjevanja eden od bistvenih dejavnikov tveganja za nastanek prekomerne telesne teže in debelosti, srčno-žilnih bolezni in drugih kroničnih nenalezljivih bolezni.

Izpostavila je, da bi morale biti zdravstvene ustanove in fakultete vzor za nudenje zdravih izbir hrane, kot so živila z manj maščobe, nasičenih maščobnih kislin, soli, sladkorja, z nižjo energijsko vrednostjo in veliko prehranskih vlaknin. "Zaposleni in študentje namreč preživijo povečini kar tretjino dneva v teh inštitucijah in so zanje živila iz prodajnih avtomatov pogosto edina izbira," je poudarila.

Jasne usmeritve glede primerne ponudbe živil

Pred dvema letoma se je društvo pridružilo Zvezi potrošnikov Slovenije v projektu Moja izbira = veš, kaj ješ izbira. Skupaj so vsem zdravstvenim ustanovam in fakultetam v državi septembra lani poslali pobudo, naj postane spoštovanje priporočil za polnjenje prodajnih avtomatov nujen vstopni pogoj, da ponudniki lahko kandidirajo za namestitev prodajnega avtomata.

Anja Bolha iz zveze potrošnikov je pojasnila, da je namen priporočil podati jasne usmeritve glede primerne ponudbe živil v prodajnih avtomatih na fakultetah ter v zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah, ki se lahko preselijo tudi na ponudbo v prodajnih avtomatih na drugih lokacijah. V priporočilih je ponudba razdeljena v dve kategoriji. Manj zdrava izbira, ki naj znaša 20 odstotkov ponudbe, in bolj zdrava izbira, ki naj obsega 80 odstotkov ponudbe.

Po besedah strokovnega direktorja UKC Maribor Matjaža Vogrina so v ustanovi že sredi priprave razpisne dokumentacije, s katero želijo v prodajnih avtomatih povečati delež prehransko ustreznejših živilskih izdelkih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • tomaz696 13:23 12.februar 2022.

    Kake majo,ne vejo kaj si naj se zmislijo,ljudem je treba v mladosti priuciti zdravo prehrano.Kar se janezek nauci,to zna.Ne pa vsiljevat gospodarski druzbi katere izdelke po postavila v avtomat.Vsak normalen avtomatar bo vstavil izdelke ki jih janezki kupujejo in basta..Narobe ...prikaži več pristop blesavi odlocevalci..