Zdravje
17947 ogledov

Od včeraj spet skok novih potrjenih okužb

Covid-19 v Sloveniji Profimedia
Teden dni potem, ko smo v Sloveniji potrdili prvi primer južnoafriškega seva novega koronavirusa pri nas,se številke novih primerov potrjenih okužb ne umirjajo.

Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 5.287 PCR testov, okužbo z novim koronavirusom so potrdili pri 920 ljudeh oziroma pri 17,4 odstotka testiranih, poroča covid-19 sledilnik. 

Opravljenih je bilo tudi 29.908 hitrih antigenskih testov, podatkov glede rezultatov teh testov še ni. Trenutno imamo v državi 10.831 aktivnih primerov bolezni covid-19. Povprečje zadnjih sedmih dni je 779,7. 

Je pa dobra vest ta, da je število hospitaliziranih bolnikov padlo pod 500: včeraj je bilo v slovenskih bolnišnicah 498 bolnikov s covidom-19, včeraj so jih na novo sprejeli 45, od tega jih je na intenzivni negi 88, od včeraj osem na novo. 

Žal pa je včeraj prišlo tudi do šestih novih smrtnih primerov zaradi covida-19. 

Za primerjavo: prejšnji petek je bilo opravljenih 4.861 PCR testov, od tega jih je bilo pozitivnih 948 oziroma 19,5 odstotka. V četrtek je bilo opravljenih 5.435 testov, od katerih je bilo 881 pozitivnih. 

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek ob stagniranju sedemdnevnega povprečja potrjenih okužb z novim koronavirusom opozarja, da se epidemiološke razmere, tudi zaradi novih različic virusa, lahko hitro poslabšajo. Zato je po njegovem mnenju zelo pomembno, da še bolj dosledno upoštevamo ukrepe za zajezitev širjenja okužb.

V Sloveniji za covidom-19 trenutno zboleva predvsem delovno aktivna populacija v starosti od 25 do 55 let. "Srečo imamo, da oboleva manj ostarelih, ki povečujejo zasedenost postelj in večajo umrljivost," je ocenil direktor NIJZ. Vse, ki obiskujejo starejše, je pozval, naj pred obiskom ostanejo v karanteni vsaj sedem dni, saj je to najboljši način za preprečitev širjenja okužbe.

Milan Krek, direktor NIJZ covid-19 Zdravje Krek svari: "Morda prehajamo v nov val" Covid-19, UKC Ljubljana Številna vprašanja Zdravje UKC: Na respiratorju pristal 35-letnik, nekateri 90-letniki pa brez težav

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • stromar 08:55 07.marec 2021.

    V Izraelu že imajo koncerte na stadionih, vstop samo vsi, ki so bili cepljeni...

  • JZekspert 07:11 07.marec 2021.

    Če koga zanima, kdo se hodi testirat? V glavnem tisti, ki so v to prisiljeni - po vladnih diktatorskih odredbah, teh je daleč največ. Gonilo vse te norosti je navadna PRISILA, pod lažnivo pretvezo, da gre za ZDRAVJE! (Recimo trafike ...prikaži več (ubijejo 10 ljudi vsak dan) so pa bile 2 dni zaprte, šole pa 8 mesecev??) Šele potem sledijo prestrašeni revčki, npr. MS. Vse, da bo prostozidar Bitenc služil, pa Beli noski.. bravo. ''Okužbe padajo, a tudi rastejo. Pritiski se bodo nadaljevali. Pejmo se mal hecat.''

  • Ender3 14:32 06.marec 2021.

    Številke objavljenih testov je toliko, da se zadovolijo, opravičijo, politični ukrepi, ki pa, zanimivo pri nas, ne učinkujejo. Števika okuženih vstrajajo, številke hospitalizacij pa upadajo. Vmes pa se razlikujejo še številke objavljene v uradnih institucijah. To ne, da smrdi, že ...prikaži več zaudarja po manipulaciji z javnostjo.