Zdravje
25129 ogledov

Odkrili novo zdravilo, s katerim so tumorji izginili

Imunski sistem Profimedia
Zdravilo so testirali na vzorcu 12 ljudeh, a rezultati prinašajo velik optimizem za nadaljnje raziskave.

Novo zdravilo proti tumorjem rektuma je glede na študijo, objavljeno pred dnevi v prestižni medicinski reviji The New England Journal of Medicine, pokazalo uspešne rezultate. V študiji so 12 bolnikom z napredovalimi tumorji rektuma dali novo imunoterapevtsko zdravilo, imenovano dostarlimab, ki ga je razvilo ameriško biotehnološko podjetje Tesaro v lasti farmacevtskega giganta GlaxoSmithKline.

Bolniki so prejemali dostarlimab na tri tedne v obdobju šestih mesecev. Pri vseh 12 bolnikih je tumor izginil brez stranskih učinkov, so pokazali rezultati študije.

Soavtor študije dr. Luis A. Diaz Jr. verjame, da je bil tovrsten uspeh dosežen prvič v zgodovini raziskav tumorjev.

Dostarlimab odklene naravni imunski sistem

Znanstveniki in zdravniki so še mesece po terapiji spremljali stanje vseh 12 bolnikov. Nihče izmed njih v šestih mesecih po prejemu zdravila ni kazal znakov, da bi se tumor vrnil. Prav tako nihče ni potreboval kemoradioterapije ali operacije za odstranitev tumorja, so ugotovili v Onkološkem centru Memorial Sloan Kettering.

Kljub temu je bil vzorec v študiji zaenkrat premajhen. Rezultatov študije tako ni mogoče šteti za dokončne, dokler ne bo ponovljena na bistveno večjem številu pacientov, s čimer bi lahko potrdili učinkovitost in varnost tega potencialno revolucionarnega zdravila.

dr. Andrea Cercek, onkologinja v Memorial Sloan Kettering Centru in soavtorica študije, je v intervjuju za CNN komentirala zgodovinske rezultate raziskave in priznala, da zdravniki niso pričakovali takšnega uspeha.

Cercek je pojasnila, da dostarlimab "odklene naravni imunski sistem telesa in mu omogoča boj proti tumorjem". Zdravilo deluje na specifične rakave celice, ki nimajo gena, ki bi jim omogočal popravilo lastne DNK, kar na koncu vodi do mutacij. "Ko dajemo zdravilo za imunoterapijo, kot je dostarlimab, lahko imunski sistem vidi tumorske celice in se jih znebi. Kar je tako fascinantno, je to, da je novo zdravilo odpravilo raka, tumor je kar izginil," je dejala onkologinja.

Onkologinja dr. Hanna Sanoff iz centra Lineberger dejala, da rezultati te študije dajejo razlog za velik optimizem. "Če lahko imunoterapija služi kot zdravilo za tumor rektuma, to pomeni, da bolnikom ne bo več treba sprejemati kompromisov tekom njihovega zdravljenja," je zapisala Sanoff za New England Journal of Medicine.

Vendar Sanoff dodaja, da je "zelo malo znanega o tem, ali je klinični odziv na dostarlimab enakovreden ozdravitvi".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 15:41 08.junij 2022.

  Za raka se že desetletja išče zdravilo, cepivo proti najbolj smrtonosnem virusu so našli v parih mesecih. Če bo zdravilo proti raku delovalo, kaj to pomeni, da nam bodo šopali še več virusov? Samo sprašujem, ker se tako rado povdarja, ...prikaži več da nas je preveč ljudi na tem planetu.

 • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 11:38 08.junij 2022.

  Ko se bo pisalo,da so v kliniki začeli zdraviti in zdravilo deluje ,da je ogromno pacientov ozdravljenih,potem bo dobra novica,celo življenje že poslušam neka odkritja zdravila,a narod cepa ko muhe bolj kot kdaj prej

 • Jeannette_Ross 10:39 08.junij 2022.

  Google zdaj plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro za spletno delo od doma. Moja zadnja plača je znašala 18.537 $ od tega lahkega in preprostega dela. To je neverjetno in dobički so neverjetni. ........>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦