Zdravje
29902 ogledov

Pozor, v izdelkih našli nevarno bakterijo!

supermarket trgovina Profimedia Fotografija je simbolična.
Živili ne uživajte in ju vrnite.

Proizvajalec BIO PAK d.o.o. je iz prodaje odpoklical prehransko dopolnilo Ashwagandha v kapsulah znamke Carnium Botanicals, zaradi prisotnosti salmonele. Serijska oznaka izdelka je BP-CAR-ASH-002, rok uporabe pa 31. januar 2023.

Proizvajalec kupcem svetuje, da izdelka ne uživajo in ga zavržejo ali vrnejo prodajalcu.

Dovzetnost za okužbo je splošna, bolj dovzetne pa so osebe, ki prejemajo zdravila za zmanjšanje kislosti želodca, osebe z oslabljeno odpornostjo, opozarja NIJZ. Okužba lahko poteka asimptomatsko, simptomatske okužbe pa potekajo kot akutno vnetje prebavil: pojavi se driska, bolečine v trebuhu, lahko tudi bruhanje in povišana telesna temperatura. Težave pri večini obolelih postopoma izzvenijo v nekaj dneh, pri osebah, ki imajo kronične bolezni, pa lahko vztrajajo več tednov.

Podjetje Mueller Drogerija je iz prodaje umaknilo izdelek Alnatura bio zemeljski mandelj (mlet, 225 gramov) proizvajalca Alnatura GmbH (Nemčija), zaradi možne prisotnosti salmonele.

 | Avtor: Mueller Mueller

 

Serijska oznaka izdelka je 4104420224254, rok uporabe pa 22. marec in 20. maj 2022.

Podjetje kupce prosi, da izdelek vrnejo na mesto nakupa, kjer jim bodo povrnili stroške. V primeru dodatnih vprašanj se lahko obrnejo na njihovo osebje v poslovalnici, preko elektronskega naslova info@mueller.si ali telefonske številke 01/51 39 300.

Kaj je salmonela?

"Salmoneloza je zoonoza, nalezljiva bolezen, katere povzročitelj se iz živali posredno ali neposredno prenaša na ljudi. S salmonelami je lahko okuženo npr. surovo meso, najpogosteje perutnina, jajca. Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo. Salmonele se širijo s stikom z okuženimi in obolelimi osebami. Bolnik/okužena oseba izloča salmonele z blatom. Od tod pridejo na roke oziroma v okolje in na druge ljudi," piše NIJZ.

"Okužba poteka pogosto brez znakov. Simptomatske okužbe potekajo kot akutno vnetje prebavil: pojavi se driska, bolečine v trebuhu, lahko tudi bruhanje in povišana telesna temperatura. Driska je lahko vodena ali krvava s sluzjo. Težave pri večini obolelih postopoma izzvenijo v nekaj dneh, pri osebah, ki imajo kronične bolezni, pa lahko vztrajajo več tednov. Redko se ob črevesni okužbi s salmonelo tudi zaplete; bakterija pride v kri, povzroči sepso, vnetje v notranjih organih. Čas od okužbe do začetka bolezni traja od 6 do 72 ur, ponavadi od 12 do 36 ur," še dodajajo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • peter992 11:19 29.oktober 2021.

    Zakaj sami odpoklici teh bio packarij, nekaj ne štima.