Zdravje
2807 ogledov

Odprla prenovljene prostore in odstopila

Carski rez Profimedias
Dan po odprtju sodobnih, milijon evrov vrednih porodnih apartmajev v kranjski porodnišnici je odstopila njena direktorica Polona Podnar, je danes poročal Radio Slovenija. Podnarjeva je informacijo potrdila tudi za STA in pojasnila, da se je za odstop odločila, ker ni mogla uresničiti vsega, kar si je zastavila.

Podnarjeva je kranjsko porodnišnico, ki ima milijon evrov izgube, vodila skoraj dve leti. Vodenje je prevzela v času glasnih razmišljanj o pripojitvi k jeseniški bolnišnici. Z odstopom je zaenkrat seznanila le najožjo skupino sodelavcev, danes pa bo podala tudi pisno odstopno izjavo. Te svet zavoda zaenkrat še nima, zato tudi predsednica sveta Alenka Bradač odločitve direktorice še ne more komentirati.

Podnarjeva je svojo odločitev utemeljila z besedami, da je v danih razmerah naredila največ, kar je lahko. "Nisem mogla uresničiti vsega, kar sem želela," je za STA povedala Podnarjeva, ki je imela vizijo, da bi se kranjska bolnišnica razvila v eno najboljših bolnišnic za ginekologijo in porodništvo daleč naokoli.

Prepričana je, da je to še vedno mogoče in da morda bolnišnica potrebuje nek pretres, da se stvari spremenijo in premaknejo naprej. O podrobnostih svojega odstopa sicer ni želela govoriti, je pa v nedavnem pogovoru za eno od slovenskih revij podvomila v entuziazem ginekologov in opozorila, da stanje duha med njimi ni ravno optimalno.

Povedala je, da je z odstopom počakala, da so do konca speljali projekt prenove porodnega bloka. Hkrati so pripravljeni tudi projekti za nadaljnjo obnovo bolnišnice, o kateri že potekajo pogovori z ministrstvom za zdravje.

Z odstopom direktorice je kranjska porodnišnica, kjer se na leto rodi okoli 1400 otrok, vnovič na razpotju. Nezakonite pogodbe za opravljanje citopatoloških preiskav so leta 2005 odnesle takratnega direktorja Marka Lavriča.

12 let pozneje je, domnevno zaradi političnih pritiskov, z direktorskega mesta odstopila Andreja Cerkvenik Škafar. Podnarjeva je prav tako kot njena predhodnica Cerkvenik Škafarjeva večkrat opozorila na sistemske težave in podcenjenost programov ginekologije, zato bolnišnica po njenem mnenju v teh pogojih kljub varčevalnim ukrepom ne more pozitivno poslovati.

Vsak dan grožnje z izvršbami

Kot je v torek ob odprtju novih porodnih blokov pojasnila Podnarjeva, so tako kot druge bolnišnice v sanaciji, vendar ukrepi, ki jih pričakujejo, pri njih praktično niso možni, kar ugotavlja tudi sanacijski odbor. Varčevanje, kot ga skušajo uvajati, namreč po njenih besedah v Kranju izvajajo že vrsto let.

"Nujno je treba izvesti sistemske ukrepe in poskrbeti, da bodo storitve korektno plačane. Dokler ne bo tako, žal ne moremo pričakovati pozitivnega poslovanja te bolnišnice, ki se ukvarja samo s področjem ginekologije, ki je še posebej podcenjeno. Zato tudi ne moremo kriti minusa s kakšno bolje plačano storitvijo in ne moremo delati drugače kot z izgubo," je še dodala.

Danes je izpostavila tudi, da je izjemno težko tako za vodstvo kot za zaposlene delati v razmerah, ko praktično skoraj nimajo kaj prijeti v roke in jim vsak dan grozijo z izvršbami. "Tudi za vzdušje v zavodu je to res težko," je opozorila.

Zato je še enkrat apelirala na tiste, ki lahko kaj naredijo, naj vendarle poskrbijo za sistemske ukrepe ali pa sprejmejo neko odločitev glede kranjske bolnišnice. Veliko je bilo govora o njeni pripojitvi k Splošni bolnišnici Jesenice, pri čemer bi se celotno področje porodništva in ginekologije na Gorenjskem lahko združilo v Kranju, za kar so bile že narejene tudi strokovne podlage.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • leonardo 16:43 14.marec 2019.

    Če malo širše gledamo. Gospa gotovo ne more sedeti na dveh stolih. Kot sem prebral ima tudi svojo ordinacija ali karkoli že ima in človek ne zmore delati po 24 ur dnevno. Najbolje zanjo in za njeno privat ordinacijo , ...prikaži več če molči in se ne vleče ven kdo je vse kriv zato, da gre.

  • jakec1575 13:01 14.marec 2019.

    Brigajmo se vsi zase. Tukaj imamo rezultat. Dobavitelji se mastijo v lepih krajih, na jahtah za nic dela. Se kako se moramo brigati. Vreca ni brez dna. prej ko bomo skapirali, kdo je resnicni sovraznik dobre socialne države in zivljenjskega ...prikaži več standarda, prej jo bmo imeli. Pijavke pa na suho. Da pocrkajo.