Zdravje
20118 ogledov

Strokovnega nadzora nad zdravljenjem Neže ne bo

Neža Arnolj Z. A.
Po tem, ko so Nežo Arnolj v Ljubljani odpisali, sta jo starša odpeljala v Padovo, kjer so jo ponovno pregledali in uvedli zdravila, vendar ne zdravniška zbornica ne ministrstvo za zdravje pri presoji ustreznosti zdravljenja, dokumentacije iz Padove nista upoštevala.

Zdravniška zbornica ne bo opravila nadzora nad zdravljenjem deklice Neže Arnolj, kar je od nje zahtevalo ministrstvo za zdravje. Spomnimo, takrat dveletno Nežo so na UKC Ljubljana sprejeli zaradi odpovedovanja srca avgusta 2016. Najprej je bila hospitalizirana na na Pediatrični kliniki, nato pa premeščena na Klinični oddelek za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo.

Po odklopu iz aparatur živela še naprej

Zaradi slabšanja zdravstvenega stanja so zdravniki v UKC Ljubljana presodili, da deklica potrebuje zunajtelesni krvni obtok. Zaradi tega načina zdravljenja je Neža utrpela hude poškodbe na možganih in staršem so mesec dni kasneje sporočili, da zaradi nedelovanja srca in poškodbe možganov, nadaljnje zdravljenje ni mogoče ter da bodo punčko odklopili iz sistema in bo umrla. Vendar je deklica živela še naprej.

Neža Arnolj Mama: Zdravnikom ne zaupam več! Slovenija Zdravniki ne znajo pojasniti kako to, da dveletnica še živi, starši se borijo za drugo mnenje

Neža Arnolj | Avtor: Z. A. Z. A.
Zdravniška zbornica primer zaključila

"Odbor za strokovno-medicinska vprašanja (OSMV) je v tem konkretnem primeru pridobil mnenje razširjenega strokovnega kolegija (RSK) za pediatrijo, ki je pregledal dokumentacijo in je ugotovil, da je bilo zdravljenje v skladu z dobro klinično prakso," so sporočili iz zdravniške zbornice. Kot pojasnjujejo, sta bila v primer vključena dva nadzorna zdravnika, ki sta prav tako pregledala dokumentacijo in mnenje RSK za pediatrijo potrdila. Odbor za strokovno-medicinska vprašanja je na podlagi vsega tega marca 2018 sprejel sklep, da se nadzor ne odredi in da se primer zaključi.

"Gre za kompleksen primer in multi-disciplinarno zdravljenje, kjer je izid zdravljenja, kot je bil v tem primeru, eden od možnih izidov in ne posledica zdravniške napake," pravijo na zbornici, kjer so s primerom Neža Arnolj zaključili.

UKC ministrstvu posredoval mnenje londonskega centra, ne pa dokumentacije iz Padove

Kot pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje, je RSK za pediatrijo preučil dokumentacijo in dodatna poročila, prejeto od Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo UKC Ljubljana. "Sklep je bil torej sprejet na podlagi obširne dokumentacije, predvsem na podlagi zapisnika konzilija z dne 8. 11. 2016, kjer so sodelovali poleg intenzivistov tudi predstojnik Kliničnega oddelka za kirurgijo, strokovna direktorica UKC Ljubljana in zastopnica pacientovih pravic," so sporočili iz MZ.

Iz UKC so jim na vpogled posredovali tudi mnenje tuje osrednje evropske pediatrične bolnišnice v Londonu: GOSH - Great Ormond Street hospital, kjer so sicer zdravljenje male Neže zavrnili. Mnenje londonskega centra je bilo torej narejeno na podlagi dokumentacije zdravljenja v Ljubljani, londonski center pa je zavzel stališče, da je bilo zdravljenje v Sloveniji skladno z dobro klinično prakso.

Starša: Dokumentacija iz UKC ne izraža dejanskega stanja

Neža Arnolj | Avtor: Facebook Facebook
Starša sta bila med zdravljenjem prepričana, da dokumentacija iz UKC ne izraža stanja, v katerem je bila Neža, ko je bila hospitalizirana na UKC Ljubljana. Po odklopu z zunajtelesnega obtoka je deklica namreč ostala v paliativni oskrbi, novih preiskav pa niso naredili, čeprav se je stanje spremenilo.

Neža Arnolj Slovenija Zala Arnolj: "Neža je dokazala, da je sposobna nadaljnjega zdravljenja."

Dokumentacija iz Padove ni bila upoštevana

Ker se je deklica začela odzivati na zunanje dražljaje in samostojno uživati hrano. Starša, ki sta izgubila zaupanje v ljubljanske zdravnike, sta na UKC Ljubljana skušala doseči, da bi Nežo pregledali tuji, neodvisni strokovnjaki, ker pa to ni bilo izvedljivo, sta Nežo nato na lastno odgovornost odpeljali v Padovo, kjer so ji ponovno uvedli zdravila in sporočili, da je Neža pripravljena na nadaljnje zdravljenje. "Neža je bila v bolnišnici v Padovi deležna zdravljenja in prejela seznam potrebnih zdravil, hkrati pa se ji je ponudila pot k rehabilitaciji, zaradi česar je včeraj zapustila bolnišnico v Padovi," sta decembra 2016 sporočila starša, nato pa v javnosti nista več komunicirala.

Kot so potrdili na ministrstvu za zdravje pa razširjen strokovni kolegij za pediatrijo, ki je preučeval zdravljenje male Neže, zdravniške dokumentacije, ki je nastala med zdravljenjem v Padovi, ni dobil v vpogled.

Komentarjev 23
  • Pepe007 15:16 30.julij 2018.

    Socialistični koncept, ko kartelni ceh nadzoruje samega sebe pač rodi take stranpoti. Tu neke hude umetnosti ni in tudi izboljšanja ne bo, dokler bo taka organiziranost. Zakoni gor ali dol. Ali mislite, da bi srednjeveški pekovski ceh sam vrgel v ...prikaži več Ljubljanico peka z naluknjanimi utežmi? Je bil v nadzor vključen še kdo. Starši pa v to gnezdo ne drezajo več, ker pomoč zdravnikov še verjetno rabijo in bodo rabili, glede na to, kako hudo je bila Neža bolna.

  • miki1234 15:04 30.julij 2018.

    žal je res v UKC eno leglo mrhovinarjev... najbolj me pa žalosti njihova aroganca, ki verjetno izvira pri teh starih pezdetih od doktorjev iz lastnega nezananja. sprejet enkrat na urgenci v UKC, tam so se zelo dobro izkazali, vse pohvale...

  • Dusan Kokalj 14:50 30.julij 2018.

    Imamo dobre zdravnike in imamo tudi take ki jim ne moreš zravnik in niso vredni niti da jih pes polula.