Zdravje
3599 ogledov

Ogroženih tisoč, obveščenih 214, okuženih nič

urgenca Saša Despot
Ocene so bile pretirane.

Med velikonočnim vikendom sta ljubljansko urgenco obiskala bolnika z ošpicami. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je takrat ocenil, da pri okoli tisoč obiskovalcih, ki so se z bolnikoma istočasno zadrževali v čakalnici ljubljanske urgence, obstaja možnost, da so se okužili z virusom ošpic, če jih še niso preboleli ali niso bili dvakrat cepljeni.

prenova urgentnega bloka v UKC Ljubljana Ljubljana Zdravje Potencialno okuženih tisoč obiskovalcev urgence

Ošpice se prenašajo na posreden in neposreden način s kužnimi kapljicami izločkov nosu in žrela okužene osebe, ki kiha in kašlja. Bolnik je kužen štiri dni pred in štiri dni po izbruhu izpuščaja. Od okužbe do prvih znakov bolezni traja okoli deset dni, lahko tudi med 7 in 18 dni. 

Okužil se je le sorodnik

Od dogodkov na urgenci je minilo 20 oziroma 19 dni in čeprav ošpice veljajo za izjemno prenosljivo bolezen, se po podatkih NIJZ po stiku na urgenci ni okužil nihče. Se pa je z ošpicami okužil sorodnik enega od dveh okuženih bolnikov z urgence ob običajnih medsorodniških stikih izven urgence.

Tisti, ki so bili na urgenci v stiku z okuženima, so bili obveščeni pisno, saj so, kot pojasnjujejo na NIJZ Ljubljana razpolagali zgolj s podatkom o bivališču. Kontaktne podatke so prejeli z Urgence UKC LJ. Obvestili so 214 ljudi in prejeli osem kuvert z oznako, da naslovnik ni poznan. 

Komentarjev 3
  • Rudman 07:31 13.maj 2019.

    glede na napisano bi morali ze imeti pandemijo. Seveda so sluzabniki oz novinarji vse skupaj se bolj napihovali.

  • Rudman 23:43 11.maj 2019.

    NIJZ je služabnik farmacije, ko se boste tega zavedali. bo vse drugače. Prebolite že enkrat te jebene ošpice in boste videli kako se vam bo zdravje izboljšalo. Vendar se pojavi problem, ko nobeden ne ve kako postopati ko si okužen z ošpicami.

  • moder 12:52 11.maj 2019.

    Kdo na NIJZ bo odgovarjal za širjenje nepotrebne panike med državljani? Zahtevat je treba odgovornost!!!