Zdravje
17736 ogledov

Okužbe neovirano širili, zdaj jim grozi visoka globa

Cepljenje in testiranje (COVID-19) Saša Despot
Zaradi številnih kršitev grozijo z visokimi globami.

Po podatkih Nacionalnega inštitita za javno zdravje (NIJZ) v mesecu septembru 525 oseb ni opravilo PCR testa na katerega so bili napoteni zaradi pozitivnega hitrega testa.

O kršitvi je obveščen tudi zdravstveni inšpektorat, ki je začel potrebne postopke.
"Naj opozorimo, da zakon o nalezljivih boleznih v 32. členu navaja podlago za izrekanje sankcij posameznikom, ki se na podlagi obvestila o pozitivnem rezultatu HAGT testa nato ne naročijo na PCR test," je danes poudarila Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata.

Globe od 400 do 4000 evrov

Vlada je sredi septembra v odlok dodala določbo, da se mora pozitiven na hitrem testu udeležiti tudi testiranja s testom PCR, se umakniti v samoizolacijo in upoštevati druga navodila NIJZ.
Oseba, ki je prejela obvestilo o pozitivnem hitrem testu, mora tako poklicati svojega osebnega zdravnika, ki jo nato naroči na potrditveni PCR test. Globa za kršitev tega pravila znaša od 400 do 4 tisoč evrov. Globe doslej ni dobil še nihče. 

Pri posamezniku je okužba z novim koronavirusom uradno šele s testom PCR, kar pomeni, da vsem tistim, ki so zboleli pa so se izognili PCR testu, ni bila odrejena izolacija, rizični stiki niso bili obveščeni, okuženi pa so neovirano okužbo širili naprej. 

Na PCR test ni prišel vsak tretji pozitiven

Od februarja do konca septembra naj bi bilo oseb, ki po potitivnem hitrem testu niso odšle še na PCR testiranje, 4387 oz. 13,6 odstotka. Glede na podatke o pozitivni napovedni vrednosti hitrih antigenskih testov, naj bi bila okužba medj 4400 osebami dejansko potrjena s PCR-testi pri okoli 3300 posameznikih.

Junija se testiranja s testom PCR ni udeležil vsak tretji, ki je bil pozitiven na hitrem testu. Delež oseb, ki se po pozitivnem hitrem testu niso udeležile tudi testiranja s PCR, je bil najvišji junija. Takrat se ga ni udeležilo skoraj 36 odstotkov tistih, ki so bili pozitivni na hitrem testu.  

Komentarjev 23
  • igorgeus 22:31 21.oktober 2021.

    pravzaprav okuzbe neovirano sirijo tudi vsi okuzeni, ki se ne hodijo testirat, kaj pa zdaj? jim grozi globa?

  • endrug 09:13 21.oktober 2021.

    Pa da jih bodo kaznovali, ne le opozorili.

  • bogdan76 07:30 21.oktober 2021.

    RDEČI PRIDEJO DOVSEH PODATKOV GOLOBIČ ZMONTIRA KARKOLI RABIŠ JEMECEN NALEVICI KJER DELAJO RESNICO INTO RDEČO RSNICO STA.