Zdravje
13029 ogledov

Okužena jajca tudi v Sloveniji

trdokuhana jajca lupine Profimedias
Jajca naj bi še pred distribucijo uničili.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bila danes preko sistema hitrega obveščanja za živila in krmo – RASFF, s strani avstrijskega pristojnega organa obveščena o distribuciji jajčnega proizvoda, ki bi lahko vsebovala fipronil, v Slovenijo. Gre za predpakirana kuhana in olupljena jajca proizvajalca EIPRO-Vermarktung GmbH & Co. KG Gewerbering 20, D-49393 Lohne, Nemčija in dobavitelja v Slovenijo Transgourment Oestereich GmbH, Triglavstrasse 75, Villach, Avstrija.

Jajca umaknjena pred distribucijo

Julija je bilo v Slovenijo dostavljenih 1560 jajc. Nosilca živilske dejavnosti sta že 4.8. in sicer takoj po tem, ko sta bila s strani dobavitelja obveščena o možnosti prisotnosti fipronila v določenih seriji proizvoda, umaknila iz prometa celotno količino proizvoda, ki sta ga v tem času še imela zalogi. Umik sta izvedla ne glede na to, da živilo na zalogi ni pripadalo sporni seriji, ki jo je v obvestilu navedel dobavitelj.

Umaknjeni proizvod je bil uničen oziroma vrnjen dobavitelju.

"Trenutno razpoložljivi podatki ne nakazujejo, da bi bila sporna serija proizvoda distribuirana v Slovenijo. Ta trenutek jajc navedenega proizvajalca ni več v prometu," pravi na upravi za varno hrano.

Ne glede na navedeno so na upravi na podlagi informacij s katerimi razpolagamo s strani RASFF in na podlagi podatkov o količini jajc uporabljenih pri pripravi jedi pri omenjenih nosilcih živilske dejavnosti, naročili izdelavo preliminarne ocene tveganja, ki bi jo lahko uživanje takšnih proizvodov predstavljalo za potrošnika.

Na podlagi tega so pripravili oceno tveganja po kateri pri uživanju ene porcije solate ali sendviča dnevno otroci (1-2 leti) zaužili 87 % akutnega referenčnega odmerka fipronila, odrasli pa 14 %.

Koliko jajc je (ne)varnih?

"Menimo, da dejansko otroci v starosti enega do dveh let ne zaužijejo večje količine solate ali sendviča kot smo predvideli v izračunu. Odrasli bi lahko dnevno zaužili do skupno sedem porcij solate ali sendvičev, ki bi vsebovala s fipronilom onesnažena jajca in izpostavljenost fipronilu še ne bi presegla akutnega referenčnega odmerka," sporočajo z uprave.

Fipronil je insekticid, ki pri živalih ni dovoljen

Fipronil so najprej odkrili v Belgiji in nato Nizozemskem ter potem še v Nemčiji, Franciji in Šivci. Trenutno je v »afero fipronil« vključenih devet držav članic. Od prej naštetih še Velika Britanija, Italija, Poljska in Švedska.

Fipronil je insekticid, ki se lahko uporablja v kmetijstvu (fitofarmacevtsko sredstvo - v Sloveniji ni dovoljen od leta 2004 za namene kmetijske rabe), v nekmetijske namene (biocid) in tudi kot sestavina veterinarskih zdravil.

Na podlagi razpoložljivih informacij se je fipronil v jajcih pojavil kot posledica nedovoljene uporabe tega insekticida pri živalih namenjih za proizvodnjo hrane. Uporaba fipronila za zatiranje zunanjih zajedavcev (bolhe, klopi in uši) pri hišnih živalih ni prepovedana.

V primeru zaužitja ene solate ali sendviča, ki bi vseboval s fipronilom onesnažena jajca, na dan, izpostavljenost fipronilu ne predstavlja tveganja za zdravje majhnih otrok in odraslih. Odrasli z dnevnim zaužitjem do skupno sedmih izdelkov, ki bi vsebovali onesnažena jajca, ne bi vnesli v telo večje količine fipronila kot je akutni referenčni odmerek.

Kljub temu, da predpostavljena izpostavljenost fipronilu zaradi predvidnega uživanja solate ali sendvičev, ki bi vsebovala s fipronilom onesnažena jajca, ne presega akutnega referenčnega odmerka, je potrebno poudariti, da samo preseganje tega odmerka še ne pomeni, da se bodo pojavili škodljivi učinki na zdravje ljudi, je pa pokazatelj, da se škodljivi učinki lahko pojavijo.

 

 

 

 

Komentarjev 3
  • Pepe007 10:47 10.avgust 2017.

    Verjetno kaka eko hlevska reja in zato nikjer ne napišejo, kdo ta jajca pri nas prodaja.

  • smejka 07:51 10.avgust 2017.

    Bodo takšna jajca končala v majonezah, testeninah, ...in ko bodo že prodana odkrita?