Zdravje
9042 ogledov

Omikron: Spodbudni rezultati obsežne študije

Covid-19, koronavirus Profimedia
Obsežna študija ameriških znanstvenikov na skoraj 70.000 covidnih bolnikih v Kaliforniji, ki so se okužili s koronavirusno različico omikron, kaže, da omikron povzroča manj hudo obliko bolezni kot različica delta.

Bolniki, ki so se okužili z omikronom, imajo za polovico manjše tveganje, da bodo hospitalizirani kot tisti, ki so se okužili z delto. Nevarnost, da bodo potrebovali intenzivno zdravljenje, je manjša za 75 odstotkov, nevarnost smrti pa manjša za več kot 90 odstotkov, je pokazala analiza podatkov kalifornijskega bolnišničnega sistema Kaiser Permanente of Southern California.

V ta sistem je vključenih 4,7 milijona ljudi, znanstveniki pa so analizirali podatke med 30. novembrom lani in letošnjim 1. januarjem, ko sta med prebivalstvom močno krožili obe omenjeni različici novega koronavirusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razlike med delto in omikronom

Študija, ki je drugi znanstveniki še niso pregledali in potrdili, kaže, da nihče od 52.000 covidnih bolnikov, ki so se okužili z omikronom, ni potreboval pomoči medicinskega ventilatorja, med 17.000 bolniki z delto pa enajst.

Bolniki z omikronom so v bolnišnici v povprečju okrevali en dan in pol, z delto pa pet dni. Kar 90 odstotkov bolnikov z omikronom so iz bolnišnice odpustili v treh dneh ali manj.

Študijo so pripravili raziskovalci kalifornijske univerze, univerze Berkeley, sistema Kaiser Permanente ter ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC).

covid-19 bolnišnica Jesenice bolniki epidemija | Avtor: Profimedia Profimedia

"Po naravi manj hud od delte"

Direktorica CDC Rochelle Walensky je v sredo na novinarski konferenci izpostavila, da so v študiji nadzirali pomembne ključne parametre kot so starost, spol, predhodno cepljenje ali okužba z novim koronavirusom.

Študija kaže, da je omikron "po svoji naravi manj hud od delte" ter da ugotovljeno manjše število hujših oblik bolezni ni samo posledica tega, da se je več ljudi cepilo proti covidu-19 ali pa ga prebolelo.

V študiji so tudi ugotovili manjšo učinkovitost cepiv proti omikronu, a tudi, da nudijo pomembno zaščito pred težjim potekom bolezni. Walenskyjeva je ob tem opozorila, da ugotovitve ne smejo voditi v samozadovoljstvo, saj izredna prenosljivost omikrona močno obremenjuje ameriški zdravstveni sistem in izčrpane zdravstvene delavce. V ZDA trenutno dnevno beležijo v povprečju 750.000 primerov okužbe in več kot 1600 smrti.

covid-19 bolnišnica Jesenice bolniki epidemija | Avtor: Profimedia Profimedia

Potrjene ugotovitve preteklih raziskav

Da omikron povzroča manj hudo obliko bolezni kot delta so sicer že ugotovili tudi v raziskavah podatkov prebivalcev v Južni Afriki, Veliki Britaniji in na Danskem, kot tudi v laboratorijskih poskusih.

Norveške zdravstvene oblasti pa so v sredo na podlagi podatkov prvega letošnjega tedna na Norveškem ugotovile, da je nevarnost hospitalizacije za bolnike, okužene z omikronom, 69 odstotkov manjša, kot pri tistih, ki so se okužili z delto.

Norveški inštitut za javno zdravje je v tedenskem poročilu še sporočil, da so v prvem tednu pri 32 odstotkih hospitaliziranih bolnikov ugotovili okužbo z omikronom, medtem ko jih je bilo pred štirimi tedni manj kot dva odstotka. Omikron je že postal prevladujoča različica v državi, inštitut pa opozarja na vse večjo obremenjenost zdravstvenega sistema zaradi velikega števila okužb, poroča AFP.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 12
  • Jeanette_Jenkins 13:29 13.januar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Eddie 13:01 13.januar 2022.

    Se pravi 0,06% okuženih z delto je potrebovalo ventilator. Verjetno vsi niso umrli, torej je smrtnost v odstotkih še bistveno nižja. Pa taka panika.

  • Ender3 12:27 13.januar 2022.

    Kaj s tem prispevkom prekinjajo psihirati državljane ali je to, zgolj premor pred ponovno, medijsko nevihto. ??