Zdravje
176 ogledov

Onko Net poziva k ureditvi oskrbe ukrajinskih bolnikov

Onkološki inštitut Saša Despot
Onko Net s poziva k pregledu možnosti obravnave ukrajinskih onkoloških bolnikov v Sloveniji.

V Združenju slovenskih organizacij bolnikov z rakom Onko Net pozivajo ministra za zdravje in odgovorne zdravstvene institucije, da čim prej pregledajo možnosti nastanitve ukrajinskih kroničnih, med njimi tudi onkoloških bolnikov v Sloveniji. Predstavniki društev onkoloških bolnikov so pripravljeni sodelovati pri reševanju njihove problematike.

V sporočilu za javnost so v združenju Onko Net ministra za zdravje Janeza Poklukarja in odgovorne zdravstvene institucije pozvali, naj opredelijo čim bolj natančno število bolnikov, ki jih lahko obravnavajo v Sloveniji in število postelj, ki bodo v Sloveniji na razpolago bolnikom iz Ukrajine.

Ob tem prosijo, da se čim prej poskrbi tudi za onkološke bolnike, ki nujno potrebujejo nadaljevanje zdravljenja. Nekateri izmed njih po navedbah združenja ne potrebujejo hospitalizacije in obiskujejo bolnišnico samo za prejemanje terapije.

Solidarno z ukrajinskimi bolniki

"Menimo, da je v tem trenutku izjemno pomembno, da s skupnimi močmi poskrbimo za ljudi, ki so morali zapustiti svoje domove, poleg tega pa se soočajo še z zdravstvenimi težavami," so zapisali. Predstavniki društev onkoloških bolnikov so po navedbah združenja pripravljeni sodelovati pri reševanju problematike ukrajinskih onkoloških bolnikov.

Hkrati pa opominjajo, da ne smemo pozabiti na redno in ustrezno obravnavo slovenskih bolnikov.

V združenju so spomnili, da sta evropska komisarka za zdravje in varno hrano Stella Kyriakides in francoski minister za solidarnost in zdravje Olivier Véran prejšnji torek gostila vse ministre za zdravje v EU. Na sestanku sta jih pozvala, naj pripravijo načrte in sporočijo, koliko bolnikov lahko sprejme posamezna država.

Na sestanku so namreč predstavili položaj glede ukrajinskih beguncev, ki jih je trenutno največ na Poljskem, Slovaškem, Madžarskem in v Romuniji. Med njimi so nosečnice, otroci, starejši in bolniki s kroničnimi boleznimi, med njimi tudi onkološki bolniki.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.