Zdravje
1315 ogledov

"Gospodje čakajo doma s težavami"

UKC Maribor
Letos manj napotitev bolnikov v urološko ambulanto, zaradi česar se odkrije manj bolezni. "A to ne pomeni, da je obolenj manj, ampak da gospodje čakajo doma s težavami," opozarja mariborski urolog.

V Sloveniji letno odkrijejo okoli 1600 novih primerov raka prostate, ki je najpogostejši rak moških. Tudi pri tej bolezni je ključno pravočasno odkritje in zdravljenje, zato je nujno, da v časih soočanja z novim koronavirusom ne ostane na stranskem tiru, opozarjajo Društvo uroloških bolnikov Slovenije, gibanje Movember in UKC Maribor. "Zaradi raka prostate umre v Sloveniji več kot 400 moških letno. To umiranje je zelo boleče, ker se običajno rak razširi na kosti," je na novinarski konferenci v Mariboru opozoril predsednik Društva uroloških bolnikov Slovenije Franc Hočevar.

Nihče ne zanika, da je covid resna grožnja, ampak...

November je že vrsto let proglašen kot mesec Movember in namenjen osveščanju o zdravju moških, predvsem opozarjanju o raku mod in prostate. Letos bodo tradicionalni dogodki tega mednarodnega gibanja odpadli oziroma bodo pretvorjeni v dejavnosti na spletu, pobudniki pa vztrajajo, da ta problematika kljub vsemu terja ustrezno pozornost.

V Društvu uroloških bolnikov Slovenije namreč opažajo, da se dostopnost do diagnostike in posegov na področju urologije zaradi ukrepov, uvedenih zaradi novega koronavirusa, poslabšuje. "Nihče ne zanika, da je covid-19 resna grožnja. A treba je poskrbeti tudi za ostale paciente, ki prav tako zbolevajo in je lahko ogroženo njihovo življenje, če se jih ne zdravi pravočasno," je izpostavil Hočevar.

Rak prostate | Avtor: Profimedia Profimedia
Zdravstvenih storitev se po njegovih besedah ne sme krčiti na vseh področjih, ampak je treba to delati selektivno glede na nujnost zdravljenja. "Vsaka stroka naj opredeli storitve, ki morajo biti tudi v obstoječih pogojih nujno izvedene, in ta seznam nato natančno predstavi javnosti," je dejal.

Ne čakajte doma!

Trenutno se po besedah predstojnika oddelka za urologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Nika Kavčiča zdravi zaradi raka prostate okoli 14.000 Slovencev. Vse moške je pozval, naj če imajo težave, kot so bula na modih, nepojasnjene bolečine v trebuhu ali kri v urinu, tudi v teh časih ne čakajo doma, ampak naj takoj vzpostavijo stik z osebnim zdravnikom, ki bo presodil, če potrebujejo nadaljnjo urološko obravnavo.

Urološka ambulanta UKC Maribor zaenkrat deluje po sistemu, da so tisti, ki so napoteni vanjo s stopnjo nujno ali zelo hitro, obravnavani na določen datum obravnave. Ostale pa pred določenim terminom pokliče zdravnik po telefonu in doreče nadaljnje postopanje. "Trudimo se, da bi bilo čim manj zamujenega. Prosimo pa gospode, da so pozorni na svoje težave in pravočasno ukrepajo," je pozval Kavčič.

Kirurška dejavnost teče s polovično močjo, saj je bilo nekaj kadra prerazporejenega na druga delovišča v okviru kliničnega centra. "Trenutno čaka 27 bolnikov z rakom prostate na operacijo v naši ustanovi, zato upamo, da se v prihodnjih dneh ne bo kirurški program še dodatno zmanjševal," je dodal.

Niko Kavčič, predstojnik Oddelka za urologijo, UKC Maribor. | Avtor: UKC Maribor UKC Maribor
Točnih podatkov nima, a tudi Kavčič ocenjuje, da je letos manj napotitev bolnikov v urološko ambulanto, zaradi česar se odkrije manj bolezni. "A to ne pomeni, da je obolenj manj, ampak da gospodje čakajo doma s težavami," je dejal.

Društvo uroloških bolnikov Slovenije je ob tej priložnosti podarilo oddelku za urologijo UKC Maribor fleksibilni citoskop, ki se uporablja predvsem pri diagnostiki raka sečnega mehurja. Po besedah Kavčiča letno opravijo več kot tisoč tovrstnih raziskav, zato bo ta pripomoček na njihovem oddelku zelo dobrodošel.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 
Komentarjev 9
 • marjeta698 10:35 01.november 2020.

  najbolj preverjana metoda za pregled jajčk je gey ,hvala ,da vas imamo

 • Avatar MS
  MS 09:45 01.november 2020.

  Janševa vlada je zavozila, saj epidemije že zdavnaj ne obvladuje več. Covid-19 se je oktobra v Sloveniji spremenil v nevodeno raketo, ki bo terjala visok človeški, družbeni in ekonomski davek. Samo v četrtek je umrlo 23 ljudi. To je enako, ...prikaži več kot bi jih v Nemčiji v enem dnevu umrlo 920, v ZDA pa 3700.

 • peter3 08:44 01.november 2020.

  In kdo je vsa ta leta raje kradel , se ukvarjal s korupcijo, z zascito svojih inkasantov- kriminalcev, namesto da bi urejal probleme v zdravstvu ? In sedaj naj bi vse to, kar se je sistemsko nakopicilo v desetletjih, desno ...prikaži večsno sredinska vlada uredila v nekaj mesecih ?