Zdravje
5935 ogledov

Opozorilo glede virusa pri nas

Koronavirus covid-19 laboratorij Profimedia
Številke naj bi resnično stanje podcenjevale.

Virus sars-cov-2, ki povzroča covid-19, še kroži v družbi. Podatki o potrjenih okužbah pa ne odražajo dejanskega stanja, pač pa ga podcenjujejo, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Po njihovih podatkih je bilo decembra v primerjavi z novembrom za skoraj četrtino na novo potrjenih okužb več, največ 4. decembra, ko so potrdili 227 na novo okuženih. Število novo potrjenih okužb je po novem letu upadlo. Po zadnjih podatkih so denimo 22. januarja potrdili 23 na novo okuženih s sars-cov-2.

"Število prijavljenih primerov okužbe s sars-cov-2 podcenjuje število resničnih okužb," na svojem spletnem mestu opozarjajo na NIJZ. Spreminjanje števila okuženih od začetka epidemije v primerjavi z zdajšnjim številom okuženih je namreč odvisno tudi od priporočil za testiranje, ki so se spremenila.

Podatke zbirajo v komunalnih čistilnih napravah

Na NIJZ trende kroženja virusa in njegove nove različice spremljajo tudi prek analiz v odpadnih vodah. Medtem ko zadnji podatki, razvidni s spletne strani NIJZ, kažejo, da je bilo 14. januarja na območju Ljubljane 22 okuženih na 100.000 prebivalcev, ocenjeno število okuženih na podlagi te analize kaže na število 286 okuženih na 100.000 prebivalcev.

Število okuženih v tem primeru predstavlja aktivne okužbe na dan in ni primerljivo s številom na novo okuženih, so opozorili na NIJZ. Podatke o številu okuženih pridobijo na podlagi števila prijavljenih okužb s sars-cov-2, nato pa na podlagi teh izračunajo stopnjo na 100.000 prebivalcev, priključenih na posamezno komunalno čistilno napravo v vseh statističnih regijah.

Izpostavljeni starejši in bolni

Na NIJZ so navedli, da je ocenjeno število okuženih s sars-cov-2 prek sistema spremljanja v odpadnih vodah pričakovano višje od števila okuženih na podlagi kliničnega testiranja. Podatki o številu okuženih namreč ne vključujejo tistih, ki prebolevajo okužbo brez bolezenskih znakov, verjetno pa tudi ne velikega deleža oseb, ki prebolevajo virus z blagimi znaki okužbe, so pojasnili.

Sistem spremljanja virusa prek odpadnih voda, ki ga je leta 2022 priporočila tudi Svetovna zdravstvena organizacija, je po mnenju NIJZ osnova za obveščanje splošne in strokovne javnosti, odločevalcev ter hitro in učinkovito odzivanje.

V NLZOH na podlagi analiz ugotavljajo, da "covid-19 ni izginil in koronavirus še vedno kroži" ter še vedno predstavlja določeno tveganje za javno zdravje. Pojasnili so še, da so v tem času pri obolelosti bolj prizadete predvsem rizične skupine, med njimi kronični bolniki in starejši.

Razvoj covida-19 negotov

Na NIJZ so opozorili, da je napoved razvoja covida-19 negotova, saj bosta njegova intenzivnost in razširjenost med drugim odvisni od razvoja različic virusa, kužnosti in upada imunosti v populaciji.

Na inštitutu so sicer poudarili, da je varen in najučinkovitejši način zaščite pred težkim potekom okužbe in tako imenovanim dolgotrajnim covidom cepljenje. Priporočali so tudi cepljenje proti gripi, proti kateri se je mogoče cepiti sočasno kot proti covidu-19.
V tednu med 8. in 14. januarjem je bila najbolj razširjena različica omikron sars-cov-2 BA.2.86. Simptomi covida-19 so po oceni Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi pri različicah ponavadi podobni. Pri večini so to nahod, draženje v žrelu in pokašljevanje, niso pa znaki pljučnice, med katerima sta moker kašelj in občutek pomanjkanja zraka, so pojasnili na NIJZ.

O tem, "kako resne so zadeve glede covida-19", bodo sicer razpravljali na popoldanski seji odbora DZ za zdravstvo.

Covid-19 na Jesenicah Slovenija Slovenija Mariborčan hotel zaslužiti s covidom, a se je zgodilo tole bolnica brežice Zdravje Raziskava: Preprečili bi lahko 7000 hospitalizacij ali smrti Covid-19 na Jesenicah Slovenija Slovenija Državo terja za 100.000 evrov, ker je zbolel za covidom

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • SlavkoKrizman 06:57 26.januar 2024.

    Sredi zime je povečano število respiratornih obolenj...a bejžte no...pa ravno sredi zime...

  • Toma 19:54 25.januar 2024.

    Jebemt, sami dr. primariji so tu! Samo čudim se, da ni povprečna plača pri nas vsaj 10 jurjev! Ko boste stari, pridete tudi vi na vrsto ;-)

  • dani5 19:41 25.januar 2024.

    Zdaj je jasno, da kroži še samo med cepljenjmi.