Zdravje
38522 ogledov

Otekanje, neznosne bolečine ... Ne boste verjeli, kaj je razlog

Ugriz obada
1/4
A. Š.
Bralec je moral zaradi nadležnih insektov poiskati zdravniško pomoč.

Muhe in obadi niso le nadležni insekti, ampak lahko prenašajo številne bakterije. To je na lastni koži izkusil bralec, ki je moral štiri dni po ugrizih poiskati zdravniško pomoč.

Med delom na podeželju ga je v obe nogi ugriznilo več insektov, obletavale so ga tako muhe kot obadi. Na eni nogi je zvečer naštel več kot sedem ugrizov, na drugi pa tri. Že naslednji dan ga je začela noga z več ugrizi močno boleti, nanjo je le stežka stopil. Po telefonskem nasvetu zdravnika je doma počakal še nekaj dni, a se je stanje počasi slabšalo. Na nogo ni mogel več stopiti, stopalo mu je močno zateklo, okoli ugrizov so se začele pojavljati vijola lise. Tudi splošno počutje je bilo vse slabše.

Ugriz obada | Avtor: A. Š. A. Š.
Pri zdravniškem pregledu štiri dni po ugrizih insektov in pregledu krvi, je dobil antibiotike in kremo. Zdravnica mu je ob pregledu svetovala, da v primeru vročine, mrzlice, večanja bolečin, ponovno obišče zdravnika, sicer pa čez tri dni ...

Muhe posedajo na iztrebkih, truplih ...

Z vprašanji o nevarnosti muh in obadov smo se obrnili na Nacionalni inštitut za javno zdravje. "Hišne muhe živijo v bližini bivališč in v človeških bivališčih, na kmetijah, v hlevih, tržnicah s hrano itd. Bolje uspevajo pri višjih zunanjih temperaturah na primer 30 stopinjah Celzija in pri manjši vlažnosti zraka. Lahko preživijo hladnejša obdobja," so opisali.

Dodajajo, da muhe posedajo na razpadajočih snoveh organskega izvora, med njimi tudi na iztrebkih, živalskih truplih in smeteh: "Na nogah imajo številne dlačice, ki se jih oprimejo mikrobi. Na ta način prenašajo mikrobe na hrano, površine, človeka in tako dalje."

Opozarjajo, da muhe prenašajo mikroorganizme že s tem, da samo enkrat pristanejo na neki površini ali hrani. Vrsta mikrobov, ki jih muhe prenašajo, je odvisna od okolja, v katerem se nahajajo kot tudi aktivnosti. Poleg tega imajo muhe tudi v črevesju več kot 50 patogenih torej škodljivih vrst bakterij, več deset vrst protozojev in parazitov.

Najbolj znani mikrobi, ki jih muhe lahko prenašajo so: Escherichia coli, Enteroccocus faecium, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Staphyloccocus aureus, salmonele, šigele ipd. Redkeje muhe prenašajo povzročitelje redkih zoonoz.

NIJZ

"V bolnišničnem okolju lahko muhe prenašajo tudi mikroorganizme, ki so večkratno odporni proti antibiotikom," svarijo.

Ta hrana ni varna za uživanje

Hrana, na kateri se pred uživanjem dolgo "pasejo" muhe, ni ravno varna za uživanje: "Še zlasti to velja za poletno, toplo obdobje, ko se mikroorganizmi hitreje razmnožujejo."

Pojasnjujejo, da piki muh ponavadi niso nevarni in se zacelijo sami od sebe, ukrepanje pa ni potrebno. "Ranice po vbodu lahko očistimo z vodo in milom, da preprečimo okužbe. Ranico lahko namažemo z antiseptičnim mazilom. Če se vbodne ranice zagnojijo in se ob tem pojavijo znaki obsežnejšega vnetja kot rdečina, oteklina, topla koža itd., se o zdravljenju posvetujemo z zdravnikom," svetujejo.

Pri osebah, ki so alergične, se lahko pojavi hujša alergična reakcija, ki se kaže kot oteženo dihanje, urtikarija kože in slabost. V tem primeru je potrebno takoj poiskati zdravniško pomoč.

NIJZ

"Čeprav imajo muhe veliko naravnih sovražnikov, jih zatiramo, ker se hitro množijo. Postopek uničevanja insektov imenujemo dezinsekcija. Lahko jo izvajamo sami ali pa, če gre za dezinsekcijo večjih prostorov, pooblaščena ustanova," so sklenili.

Hrvaška svarilo Zdravje Počitnikarji pozor, na Hrvaškem nova nevarnost

Piki nenevarni, razen če ...

Na NIJZ svetujejo tudi v primeru pika ose, čebele ali sršena. "Večina pikov teh žuželk je nenevarnih in povzročijo le lokalne reakcije, kot so bolečine in otekline. Nevarne so preobčutljivostne reakcije na pik, ki lahko povzročijo anafilaktični šok."

 

Kako lahko ukrepamo? "Po piku najprej odstranimo morebitno želo, mesto pa hladimo z mrzlimi obkladki. Uporabimo lahko mazila proti srbenju in lokalni alergijski reakciji," svetujejo. 

Pred piki žuželk se zavarujemo tako, da se izogibamo nevarnim območjem ter upoštevamo zaščito pred piki s primerno obleko, mrežami in repelenti.