Zdravje
744 ogledov

Otroci in cigarete: Se to res dogaja?

kašelj Profimedia
Študija pokazala večjo priljubljenost e-cigaret med mladoletnimi osebami.

Raziskovalci iz Združenih držav so med leti 2014 in 2018 pozorno spremljali zdravje dihal pri mladih. V ta namen je nastala Študija o zdravju otrok na območju južne Kalifornije. Prevladale so predvsem ankete, ki so spraševale po uporabi elektronskih in klasičnih cigaret v obdobju zadnjih 30 dneh. V raziskavo so bila vključena tudi vprašanja o morebitnih simptomih bronhitisa, kot sta vsakodnevni kašelj vsaj tri mesece zaporedoma ter oteženo dihanje. 

Študija je ugotovila, da so bili simpotmi žvižgajočega sopihanja kar 81 odstotkov bolj verjetni pri osebah, ki so se posluževale elektronskih cigaret v preteklih 30 dneh, kot pa pri tistih, ki ne kadijo. Verjetnost simptomov bronhitisa je bila medtem dvakrat večja, verjetnost oteženega dihanja pa kar 78 odstotkov večja kot pri nekadilcih.

Leta 2014 je prvo anketo izpolnilo 2.097 mladih s povprečno starostjo 17 let. Leto kasneje, torej leta 2015, jo je izpolnilo še 1.609 posameznikov, leta 2017 1.502 in zadnje leto 1.637 oseb. Leta 2017 je bila v vprašalnik dodana tudi uporaba konoplje.

O simptomih bronhitisa je poročalo 19,5 odstotkov vključenih v prvo raziskavo, medtem ko jih je v naslednjih vprašalnikih o tem opozorilo 22,5 odstotkov, 23,5 odstotkov in 26 odstotkov.

Prve tri raziskave so pokazale, da je v predhodnem obdobju 30 dni e-cigarete uporabljalo 11,7 odstotka, 11,8 odstotka in 11 odstotkov mladih, medtem ko se je število v zadnji raziskavi povzpelo na 15,5 odstotka.

Študija ugotavlja, da je uporaba e-cigaret povezana z boleznimi dihal, pri čemer so raziskovalci sočasno upoštevali tako posluževanje cigaret in konoplje kot tudi izpostavljenost dimu, ki je rezultat omenjenih izdelkov. "Rezultati krepijo epidemiološke dokaze o negativnih zdravstvenih učinkih e-cigaret na dihala, kar je skladno z že znanimi učinki sestavin v elektronskih cigaretih," ugotavljajo ameriški raziskovalci. Njihove ugotovite prispevajo k naraščajočim dokazom iz toksikoloških študij, da elektronske cigarete resnično povzročajo simptome bolezni dihal. 

vape, kajenje | Avtor: Profimedia Profimedia

Jon Foster, delujoč v britanski dobrodelni organizaciji za pljuča Asthma + Lung UK, je izrazil zanimanje za študijo, ki je pokazala povezavo med uporabo elektronskih cigaret ter težavami s pljuči pri mladih. Na tej točki je opozoril, da je regulacija glede količine nikotina in kemikalij, uporabljenih v omenjenih cigaretih v Veliki Britaniji bistveno strožja kot čez lužo: "Nedvomno bi bile potrebne dodatne raziskave, da ugotovimo, ali je situacija enaka tudi v Veliki Britaniji."

Independent poroča, da so v Angliji v veljavo prišle vse strožje omejitve glede embalaže in trženja elektronskih cigaret z namenom, da bi bila ta zdravju škodljiva navada še manj privlačna za otroke. Prejšnji mesec (julij 2023) je Odbor za zdravje in socialno varnost v Veliki Britaniji izjavil, da bi vlada morala razmisliti o uvedbi enostavne embalaže tako za vape kot tudi za druge tobačne izdelke. Britanska Nacionalna zdravstvena služba je junija razkrila, da se je preteklo leto v Angliji zaradi motenj povezanih z dihanjem v bolnišnicah zdravilo 40 otrok in mladih, kar je dvakrat več kot dve leti prej. 

Uporabljajte jih le v ta namen

Foster dodaja, da njihova vlada potrebuje bistveno bolj odločne ukrepe, še posebej kar se tiče preprečevanja dostopa do tako imenovanih vape izdelkov osebam, mlajšim od 18 let. "Svetujemo, da vape uporabljate le tisti, ki kadite in želite prenehati s kajenjem tobaka, saj so se izkazali za učinkovit način za odvajanje. Uporabo dotičnih izdelkov ne priporočamo nikomur drugemu."

Britanska organizacija za prenehanje kajenja in za zdravje (ASH) ocenjuje, da pri njih elektronske cigarete uporablja 4,7 milijona odraslih (9,1 odstotka). Med njimi je 2,7 milijona nekadilcev, 1,7 milijona aktivnih kadilcev in 320.000 posameznikov, ki cigarete nikoli niso prižgali.

kajenje, električni cigaret | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.