Zdravje > Otrok
1004 ogledov

Ali naj otroka namerno okužim

Ima vaš malček rad samo eno igračko? Žurnal24 main
Potek bolezni se pri otrocih ponavadi pojavlja v blažji obliki kot pri odraslih. Zato številni starši svoje otroke okužijo namenoma. Zanimalo nas je, ali je takšno početje pravilno.

Norice ali vodene koze so med najpogostejšimi nalezljivimi boleznimi pri otrocih in ena najbolj kužnih bolezni, saj za njimi zboli kar 90 odstotkov prebivalstva. V večjem številu so prisotne prav zdaj, v zimsko-spomladanskem delu leta.

“Virus na zraku preživi samo deset minut, okužba prek predmetov pa je zelo malo verjetna,” pojasnjuje pediater Damir Dabranin. Dodaja pa, da je virus noric vseeno zelo kužen, saj se prenaša kapljično. To pomeni, da se bodoči bolnik okuži z vdihavanjem kapljic, ki jih je izkašljala obolela oseba. Bodoči bolnik je kužen že dva dni pred pojavom prvih kožnih izpuščanjev in do deset dni po izginotju zadnjega svežega izpuščaja. Pediater opozarja, da se mora bolnik v tem času izogibati stiku z zdravimi ljudmi.

Kako prepoznati norice?

Pediater pravi, da inkubacijska doba traja od 10 do 21 dni. Nato se pojavijo blažja in kratkotrajna vročina, glavobol in bolečine v sklepih. “V naslednjih dneh se na koži pojavijo prvi izpuščaji. Izpuščaji se pojavljajo najprej na obrazu, lasišču in po trupu, pozneje tudi po udih,” pojasnjuje. Izpuščaji so značilno rdečkasti in v večini primerov srbeči ter se pojavljajo v zagonih. “Iz posameznega rdečkastega madeža nastane po nekaj urah mehurčast izpuščaj v velikosti riževega zrna,” postopek bolezni objasnjuje Dabranin. Izpuščaji se nato posušijo in kraste odpadejo, ne da bi povzročile brazgotine. Pediater pa opozarja, da so mehurčasti izpuščaji lahko napolnjeni z gnojem, takrat lahko na prizadetih mestih ostanejo drobne brazgotinice. Dodaja še, da se redkeje izpuščaji pojavijo tudi na vidnih sluznicah. 

Kako se spopasti s srbenjem

Pediater v večini primerov priporoča mazanje izpuščajev z adstringentnim mazilom, ne pa vedno. Vsekakor priporočamo obisk vašega pediatra in srbenja ne odpravljate sami.  Dabranin opozarja: “Z nanašanjem debelega sloja mazil oziroma tekočih puderjev lahko tudi ustvarimo idealne pogoje za razvoj okužbe.” Možno je tudi preventivno cepljenje proti noricam, vendar če se starši za cepivo odločite, otroka cepite enkrat od devetega meseca starosti naprej, svetuje pediater Dabranin.

“Od morebitnih komplikacij je najbolj pomembna okužba ali superinfekcija z stafilokokom,” pojasnjuje Dabranin. To je namreč zelo nevarna, hitro napredujoča bakterija, ki lahko hitro povzroči sepso, sistemsko prizadane organizem ter lahko bolezen konča fatalno. Pediater doda, da so tudi pri otrocih redko pa vendar možni smrtni primeri. Seveda otroci veliko bolj prenašajo bolezen kot odrasli, saj bolezen odrasle veliko bolj izčrpa in prizadane. Pa vendar se bolezen noric zelo redko konča s smrtjo tudi pri odraslih.

Naj ga namerno okužim?

“Namerno okuževanje otrok je nesmisel,” pojasnjuje Dabranin. Vsekakor okuževanje z nevarnimi otroškimi boleznimi, med katere vsekakor spadajo vodene koze. Opozarja, da je možnih preveč zapletov in posledic, ki so pogubne za otroka, kot na primer invalidnost ali celo smrt.

Povprašali smo tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in pravijo, da namerna izpostavitev noricam predstavlja tveganje, včasih je lahko celo življenjsko ogrožajoča zaradi možnih zapletov, še posebej pri osebah z visokim tveganjem: majhni otroci, mladostniki, nosečnice, osebe z oslabljeno imunostjo kot so bolniki s HIV ali AIDS, rakavi bolniki, bolniki po transplantacijah in podobno.  “Resni zapleti pri noricah so pljučnica, ki jo dobi vsak tisoči otroke, cefalitis, ataksija, bakterijske okužbe kože in mehkih tkiv, sepsa, okužbe kosti in sklepov,” opozarjajo. Dodajajo tudi, da se zapleti lahko pojavijo tudi pri zdravih otrocih.

Nasvet, ki ga dajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje je, da mora otrok, ki preboleva norice, ostati doma, starši pa v tem primeru potrebujejo bolniški stalež.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.