Zdravje > Otrok
11202 ogledov

Če pokličeš 112, pravica do izbire odpade

ukc ljubljana, reševalno vozilo, rešilec, reševanje, bolnik, poškodba
1/2
Žurnal24 main

Nosečnicam pred porodom izbrani ginekolog praviloma napiše napotnico za prevoz z reševalnim vozilom. Tega naj bi poklicala, navadno svetujejo, če ji odteče voda.

Nosečnice imajo pravico izbrati, kje bodo rodile, toda ali ta pravica velja tudi, če je potreben prevoz z rešilcem, se je spraševala nosečnica iz Trebnjega. Želela je roditi v Ljubljani, a je predvidevala, da bi jo rešilec odpeljal v Novo mesto. Bi lahko dodatne kilometre doplačala?

Pravica do izbire porodnice velja, če se pripelješ sam

"Zavarovana oseba ima pravico do prevoza z reševalnimi in drugimi vozili, kadar iz zdravstvenih ali drugih razlogov ni mogoče opraviti prevoza z javnim prevoznim sredstvom," so pojasnili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Gre za nujne prevoze, ko je treba zagotoviti čimprejšnjo zdravniško pomoč, prevoz nepokretne osebe, kadar bi bil prevoz z javnim prevoznim sredstvom lahko škodljiv, a "pravica do prevoza je zagotovljena le od stalnega prebivališča zavarovane osebe do najbližjega ustreznega izvajalca zdravstvenih storitev in nazaj," pravijo na ZZZS, kjer so nas za pojasnila konkretnih primerov usmerili na izvajalce prevozov. 

Rešilec na nujni vožnji REŠEVALEC NA NUJNI VOŽNJI Avto Opozarjamo na tri velike napake voznikov pri oviranju reševalcev na nujni vožnji

"V letu 2017 smo prepeljali 133 porodnic, v letu 2018 (do 15.11.2018) pa 176 porodnic,"  so nam povedali na UKC Ljubljana.  To ni prav veliko, saj v ljubljanski porodnišnici vsako leto rodi približno pet tisoč žensk, kar pomeni, da se jih z rešilcem v porodnišnico pripelje le slabe štiri odstotke.

Na vprašanje, ali lahko tudi v primeru prevoza z rešilcem nosečnica izbere kraj poroda, pa soodgovorili,  da za vse nujne primere velja, "da se pacienta transportira do najbližje zdravstvene ustanove, ki nudi storitve glede na zdravstveno stanje. Če je porodnica zaradi začetka poroda sprožila sistem nujne medicinske pomoči, se smatra, da gre za nujni prevoz in zaradi tega velja zgoraj navedeno."

Sprašujejo že, a ko je intervencija, je intervencija

Bi lahko za prevoz do bolj oddaljene porodnišnice nosečnica doplačala? "V primeru nujnega reševalnega prevoza nosečnic, pri katerih je porod v teku, se prevozi zaradi izvajanja nujne medicinske pomoči izvedejo lahko le v najbližjo porodnišnico.  To pomeni, da nujnega reševalnega prevoza, kljub morebitnemu plačilu, ni možno izvesti v porodnišnico po izbiri nosečnice."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.