Zdravje > Otrok
2003 ogledov

Čeprav je Ema žal boj izgubila, jih še vedno motivira

pediatrična klinika Saša Despot
Tudi vsak od nas lahko doprinese k boljšemu jutri ...

Kot sporočajo iz neprofitnega društva Junaki 3. nadstropja, v Sloveniji vsako leto približno 80 otrok in mladostnikov zboli za rakavo boleznijo, pri čemer jih približno 20 odstotkov boj z zahrbtno boleznijo izgubi.

Septembra si zato prizadevajo ozaveščati o otroškem raku, saj lahko s kolektivno zavestjo in razumevanjem junakom 3. nadstropja Pediatrične klinike v Ljubljani vsi pomagamo v njihovem boju za življenje. Tudi vsak od nas lahko doprinese k boljšemu jutri, saj neprofitno društvo Junaki 3. nadstropja v septembru zbira namenska sredstva za nakup naprave, ki bo v pediatrični kliniki pomagala pri zdravljenju otrok. 

Povečuje se število tistih, ki zbolijo

"V Sloveniji je rak še vedno tretji najpogostejši vzrok smrti pri osebah mlajših od 15 let. Kljub temu, da s pomočjo medicine iz leta v leto narašča odstotek otrok, ki v bitki z rakom zmagajo, pa se povečuje skupno število tistih, ki zbolijo. Najpogostejša med rakavimi obolenji otrok je levkemija, ki predstavlja kar 30 odstotkov vseh rakov pri otrocih," pojasnjujejo.

Septembra zato ozaveščajo o raku pri otrocih, na kar nas takoj spomni zlata pentlja kot simbol otroškega raka. Tudi vsak od nas ima priložnost, da po svojih močeh pomaga otrokom v njihovem boju z zahrbtnimi boleznimi in njihovim staršem, ki jih spremljajo pri zdravljenju. V znak solidarnosti in podpore pa si pripne zlato pentljo.  

Rak otrok | Avtor: Profimedias Profimedias

Zbiranje sredstev za nujno potrebno prenosno infuzijsko črpalko

Društvo si bo prizadevalo v septembru zbrati sredstva za prenosno infuzijsko črpalko, ki bo pomagala pri zdravljenju otrok z rakom v pediatrični kliniki. Tovrstno črpalko je možno namestiti v nahrbtnik ali infuzijsko stojalo, uporaba pa je možna tudi na domu. 

Pomoč junakom lahko izkaže vsak, in sicer z donacijo na spletni strani društva ali SMS sporočilom JUNAKI5 na 1919, s čimer za otroke z rakom prispevamo 5 evrov. 

V želji po pomoči bo društvo tekom meseca organiziralo aktivnosti, ki bodo otrokom in mladostnikom polepšale vsak dan, ter jim ponudili neprecenljive izkušnje, obenem pa v širši javnosti zbudili sočutje ter s tem pomagali vsem, ki se z boleznimi soočajo, da se čim uspešneje vrnejo v družbeno življenje. 

Že danes organizirajo Emin pohod od Škofje Loke do Pediatrične klinike v Ljubljani. Gre za tradicionalni, približno 36 kilometrov dolg pohod v spomin na Emo, ki je boj z rakom žal izgubila, a še vedno motivira, da v Društvu poskrbijo za tiste, ki se zdaj borijo z rakavimi obolenji. 

Ob tem Junake 3. nadstropja čaka še nepozaben vikend na Gorenjskem, kjer bodo s svojimi družinami plezali na ferati, obiskali Planinski muzej in Kekčevo deželo, morda poleteli s toplozračnim balonom, se spustili po najdaljšem zip-lineu v Sloveniji, se preizkusili na mini olimpijadi ter spoznali nekatere zimske športe. Zanje pa bodo navijali in se z njimi družili slovenski vrhunski športniki. Konec meseca pa jih čaka tudi kulturni dan s koncertom v Cerkljah na Gorenjskem. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.