Zdravje > Otrok
58 ogledov

Danes Eva in Luka, pred 25 leti pa...

Otroci v vrtcu Profimedias
V zadnjih letih je največ novorojenk dobilo ime Eva, največ dečkov pa so poimenovali Luka. Pred petindvajsetimi leti ko smo se osamosvajali, sta bila to Matej in Maja.

Osebno ime morajo starši otroku določiti in ga prijaviti upravni enoti najpozneje v 30 dneh od otrokovega rojstva. 

Darilo ob rojstvu otroka | Avtor: Profimedias Profimedias

Osebno ime je pravica in služi za razločevanje ter identifikacijo oseb. Sestavljeno je iz imena in priimka. Zagotavlja identiteto, varstvo osebnosti in dostojanstva. Otroku ga določijo starši. Če eden od staršev ni znan, ni več živ ali ne more izvrševati roditeljske pravice, določi otroku osebno ime drugi starš. Otrok lahko dobi ime enega ali obeh staršev, lahko pa mu starši določijo tudi drugačen priimek, je zapisano v Uradnem listu Republike Slovenije.  

Ker se trendi in okusi zelo spreminjajo in to velja tudi za imena, nas je zanimalo, katera imena so bila popularna pred petindvajsetimi leti, ko smo se osamosvajali. 

Matej in Maja, pa ne za dolgo

Precej drugačna kot danes, predvsem ne tako "trendovska", čeprav, tako statisični urad, so se v ravno tem času začela pojavljati popularna dvojna imena, kot na primer Anja Marija.

Sicer  je bila Maja  leta 1991 po priljubljenosti še zadnjič na prvem mestu med novorojenkami,  pred tem je to ime prevladovalo kar nekaj let.

Matej je ime, ki je takrat prevladovalo med novorojenčki, seveda ga je kar hitro nadomestil Luka.

In Majo? Že leta 1992 se je na prvo mesto med novorojenkami  povzpela Nina, sledile so ji Anje, Tjaše in Ane.

Kaj pa danes?

Otroci v šoli | Avtor: Profimedias Profimedias
Po zadnjih statističnih podatkih iz leta 2015, se je leta 2014 rodilo največ deklic z imenom Eva, Luka je še vedno najbolj priljubljeno ime za  za slovenske novorojenčke.

Sicer pa sta najpogostejši ženski imeni še vedno Marija in Ana, najpogostejše moško ime pa Franc, a se število oseb s temi imeni zmanjšuje in so v povprečju vse starejše.

V začetku leta 2015 so imeli prebivalci Slovenije 52.969 imen, kar je 695 več kot leto prej.
Po podatkih statističnega urada so s seznama desetih najpogostejših ženskih v zadnjih sedmih letih izginila imena Jožefa, Frančiška in Jožica, nanj pa so se uvrstila imena Nina, Barbara in Andreja.

Seznam desetih najpogostejših moških imen se od leta 2008 ni spremenil, zamenjal se je le vrstni red nekaterih.

Med prebivalci z najpogostejšimi 200 imeni so povprečno najmlajši tisti, ki jim je ime Tian (5,1 leta), med prebivalkami pa tiste, ki jim je ime Zoja (6,1 leta). Najstarejši med moškimi so tisti z imenom Frančišek (73,0 leta), med ženskami pa tiste z imenom Matilda (74,9 leta),

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.