Zdravje > Otrok
34 ogledov

Debelost pri otrocih

Na trg bo prišla nizkokalorična in na toploto odporna čokolada Vulcano. Žurnal24 main
Debelost pri otrocih se še kar povečuje, še posebej v Afriki in Aziji, opozarja Svetovna zdravstvena organizacija in poziva k ukrepom.

“Debelost pri otrocih postaja globalna epidemija, ki napada vse prebivalce, ne glede na njihov ekonomski ali socialno položaj,” opozarja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Vse več debelih in prekomerno težkih je tudi čisto majhnih otrok starih do pet let. Po podatkih WHO jih je bilo leta 2013 v svetu več kot 42 milijonov, po njihovih črnih napovedih jih bo do leta 2025 že 70. “Debelost pri otroci se povečuje v vseh državah, še posebej pa v Afriki in Aziji, zato so preventivni ukrepi nujni,” opozarjajo.

Slovenski 15-letniki na vrhu EU

Po podatkih WHO imajo sicer prav slovenski otroci enega od najhitreje naraščajočih trendov povečevanja telesne teže. Leta 2013 se je Slovenija po deležu čezmerno hranjenih in debelih 15-letnikov uvrščala na tretje mesto med državami EU, ki so bile vključene v raziskavo Z zdravjem povezano vedenje v šolskem okolju in so presegali povprečje vrstnikov vseh vključenih držav v raziskavo. Raziskave so med drugim pokazale, da se slovenski otroci in mladostniki ne prehranjujejo zdravo in posegajo po energijsko gosti in hranilno revni hrani. Mednarodne primerjave kažejo, da se slovenski mladostniki uvrščajo v sam vrh EU po količini zaužitih sladkih pijač.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, da je debelost povezana s povečanim tveganjem za nastanek sladkorne bolezni tipa 2, različnih vrst raka, z nastankom povišanega krvnega tlaka ter boleznimi srca in žilja. “Prav tako predstavlja dejavnik tveganja za nastanek jetrnih bolezni, ortopedskih zapletov, dermatoloških sprememb, nevroloških in hormonskih motenj ter psihosocialnih posledic,” naštevajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.