Zdravje > Otrok
301 ogledov

Deček izve, da je premagal raka

Benjamin Youtube
Mati sedemletnega Benjamina je posnela neprecenljiv trenutek, ko sinčku pove, da je premagal raka ...

Benjamin Moris je star sedem let. Ko je imel komaj tri leta, so mu diagnosticirali levkemijo. Deček in njegova družina so se skoraj štiri leta borili s hudo boleznijo, ki so jo končno premagali.

Njegova mati je pri zdravniku izvedela, da Benjamin nima več raka in da bo lahko kmalu živel pravo otroštvo. Pred Benjamin je po tej novice še ena kemoterapija in mesec jemanja zdravil. Ker je vedela, da bosta ob novici Benjamin in njegov starejši bratec Ethan presrečna, je ta trenutek tudi posnela.

Rakavih celic ni več 

Mati v posnetku spomni Benjamina na analize, ki so jih delali dan prej in ugotavljali, ali so v njegovi krvi še kakšne rakave celice. Nato mu pove, da so izginile vse rakave celice in da nima več raka.

Benjamin je sprva malce šokiran, nato jo vpraša, ali bo še vedno lahko odšel v kamp, ki je najbrž namenjen otrokom, ki se bojujejo z rakom. Kmalu spregovori tudi starejši bratec, ki ga zanima, ali bo moral Benjamin še v bolnišnico. Mati jima razloži, da bo moral hoditi le še na preventivne preglede. 

Nato se zdi, da bratca končno dojameta novice in veselje se začne …

 

Pozdravijo že 80 odstotkov

"Rak pri otrocih je redka bolezen, predstavlja pa tretji najpogostejši vzrok smrti pri mlajših od 15 let. Pred njim so kot vzrok smrti samo poškodbe in prirojene nepravilnosti,” pojasnjujejo na Onkološkem institute v Ljubljani. V Sloveniji za rakom po njihovih podatkih zboli približno 50 otrok letno, s stalnim naraščanjem v zadnjih letih, a z upadom umrljivosti. “Danes tako pozdravimo že skoraj 80 odsttkov otrok z rakom,” opisujejo.

Najpogostejše rakavo obolenje pri otrocih je levkemija, ki predstavlja 30 odstotkov vseh rakov pri otrocih, tumorji osrednjega živčevja predstavljajo 21 odstotkov, limfomi 12 odstotkov, nevroblastom 7 odstotkov, mehkotkivni sarkom 7 odstotkov, kostni sarkom 7 odstotkov, nefroblastom 7 odstotkov in retinoblastom tri odstotke.

ljubljana 01.04.08 Onkoloski institut, napis tabla, moski, Ljubljana; foto:Sasa  | Avtor: Saša Despot Saša Despot
“Vzročni dejavniki nastanka raka pri otrocih so predvsem dedne narave, redkeje gre za vplive okolja. Primer tipičnega dednega raka je retinoblastom, pri katerem gre za avtosomno dominantno dedovanje mutiranega gena Rb 1, z 90-odstotno penetrance,” opisujejo na OI. Nevarnostni dejavniki iz okolja pa so po njihovih izkušnjah ionizirajoče sevanje, neionizirajoče sevanje (UV-žarki sončne svetlobe), okužbe z nekaterimi virusi in bakterijami, kemični dejavniki, kot je dietilstilbestrol, ter socialno-ekonomski status.

Komentarjev 1
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 09:14 05.julij 2016.

    Me res zanima, če ima to, da se virusi za cepiva gojijo na rakavih celicah kaj veze s tem, da otroci dobijo raka. Morda bi bilo pametno da naredijo kakšno raziskavo.