Zdravje > Otrok
84 ogledov

Dojenček je zbolel za skorbutom

Oče in otrok Profimedias
Za bolezen dojenčka naj bi bil kriv pediater, ki je svetoval staršem, naj hranijo doječka z veganskim napitkom.

V reviji Pediatrics so opisali pretresljiv primer španskega dojenčka, ki je zbolel za skorbutom – boleznijo preteklosti. Bolezen je razvil pri sedmih mesecih, kriv pa naj bi bil njegov pediater. Staršem je namreč svetoval, naj dojenčka hranita izključno z začetnim napitkom za dojenčke izdelano le iz rastlinskih sestavin. 

Zdravniki z Univerze v Valencii opisujejo, da je prišel otrok k njim pri starosti enajstih mesecev. Bil je razdražen, z nizko telesno težo, pritoževal pa se je vsakič, ko se je nekdo dotaknil njegovih nog. Analiza je pokazala, da ima otrok zlom stegnenice, izgubo kostne mase in izjemno nizke ravni vitamina C.

Bil je alergičen

Mati otroka je pojasnila, da je otrok do drugega meseca in pol prejemal navadno začetno formulo za dojenčke, ki je bila narejena iz kravjega mleka. Ko je razvil alergijsko reakcijo, so začeli z vegansko različico.

Nato je dojenček prejemal le mleko iz mandljeve moke, sezamovega prahu in mešanice žit, mu je pa primanjkovalo pomembnih vitaminov, kot sta denimo C in D.

Strokovnjaki pojasnjujejo, da je to zaskrbljujoč primer, ko je otrok zbolel za skorbutom zaradi neprimerne hrane v prvem letu življenja. Dodajajo, da morajo tako straši kot zdravniki vedeti, da takšni napitki na bazi mandljev ne morejo nadomestiti dojenja ali formule za dojenčke. 

Komentarjev 3
  • Avatar Matevž Jeran
    Matevž Jeran 21:24 19.januar 2016.

    A. Š. je članek narobe prevedel ... "When plant-based beverages are the exclusive diet in the first year of life and not consumed as a supplement to formula or breastfeeding, it can result in severe nutritional problems. We report a ...prikaži več case of scurvy after exclusive intake of almond beverages and almond flour from 2.5 to 11.0 months of life." http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2016/01/15/peds.2015-2781

  • Igor Đukanović 16:24 19.januar 2016.

    Zanimivo. Iz česa pa delajo te veganske formule? Vsi vemo, da ne mleko ne meso nista omembe vredna vira vitamina C. Človek je ena redkih živali, ki ga ne zmore sintetizirati sam in zato ga trošimo bistveno manj, kot bi ...prikaži več bi bilo optimalno. Veliko ga je prav v rastlinski hrani: skoraj vsakemu sadju, v zelenjavi... V oreščkih najbrž res ne.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:04 19.januar 2016.

    "Mati otroka je pojasnila, da je otrok do drugega meseca in pol prejemal navadno začetno formulo za dojenčke, ki je bila narejena iz kravjega mleka. Ko je razvil alergijsko reakcijo, so spremenili formulo in začeli z vegansko različico."Gre za ...prikaži več nesposobnost zdravnika da bi ob tej veganski formuli poskrbel še za vitamina C in D. Veganstvo je res samo za tiste ki pomislijo na vse. To ni za tiste ki rečejo ...konc mlečnim/mesnim izdelkom in stvar rešena. Ne..treba je nadomestit primanjkljaj. Žal dojenček ni imel izbire..izbiro zanj je naredil nesposoben dohtar.