Zdravje > Otrok
423 ogledov

Dojenčka je treba primerno zaščititi

Dojenček Profimedias
Z zdravim dojenčkom lahko greste ven tudi v mrazu, vendar za kratek čas.

Zdrav novorojenček z normalno porodno težo gre lahko ven, za sprehod so zlasti primerni sončni, suhi dnevi. Če je zunaj hud mraz in za povrh še piha, pa naj ta sprehod traja le krajši čas, kar še posebej velja za dojenčke, ki sto stari manj kot dva meseca, saj hitro izgubljajo toploto.

Ob zelo nizkih temperaturah je bolje ostati doma

"Upoštevati je potrebno, da so dojenčki, stari manj kot dva meseca, zelo ogroženi zaradi možne podhladitve in ozeblin; njihovo vzdrževanje telesne temperature še ni zadostno. Otroci, stari manj kot 6 mesecev naj ob hudem mrazu, vetru, raje ostanejo doma, saj hitro izgubljajo toploto," je pojasnila pediatrinja z Zdravstvenega doma Ljubljana Tatjana Grmek Martinjaš, ki je ob tem dodala, da to ne pomeni, da je treba biti vso zimo doma: "Vsekakor pa pri hudem mrazu ni potrebno večurno vozičkanje, deset ali 20 minut zadostuje, če smo otroka primerno zaščitili," pravi.  

Po treh tednih prvič na sprehod

Novorojenčka v zimskem času peljemo na sprehod, če gre za donošenega, zdravega otroka, po treh tednih, sprehod pa naj traja od 15 do 30 minut.. Seveda moramo otroka primerno obleči in zaščitii voziček: "Ko se temperature spustijo pod ničlo, je bolje, da sprehod skrajšamo, voziček pa opremimo s protivetrno zaščito. Ob zelo nizkih temperaturah je bolje, da ostanemo doma," priporoča pediatrinja. 

Oblečite ga večplastno

Dojenčka je treba obleči tako, da ga ne zebe in mu ni prevroče. Oblečemo mu večplastna oblačila, eno do dve plasti več kot sebe. Če je v zimski vreči, le-ta pomeni vsaj eno plast obleke, posebej je treba zaščitit izpostavljene dele: dlani z rokavicami, ušesa s kapo. Voziček seveda zaščitite s strehico.

Kdaj je predolgo zunaj?

Otroški voziček | Avtor: Profimedias Profimedias
Enoletnika oblečemo podobno kot samega sebe, dodamo še en sloj toplega oblačila. Potrebuje tudi nepremočljive tople škornje in toplo pokrivalo. Prva plast oblačenja je toplo zimsko perilo, nogavice, volnene nogavice, rokavice. Druga plast naj bo pulover, tanjša jopica in nato nepremočljive hlače. Tretja plast je bundica, pokrivalo, šal, nepremočljivi škornji: "Če opazimo, da je otrok bled, ima morda celo modrikaste ustnice, smo z njim bili zunaj predolgo in bilo je premrzlo. Gremo v topel prostor, slečemo morebiti premočena oblačila in ga oblečemo v suha in topla oblačila, ponudimo toplo pijačo," svetuje pediatrinja.

vanda.levstik@zurnal24.si

.           

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.