Zdravje > Otrok
78 ogledov

Dojenčki naj spijo v spalnici staršev

Dojenček Profimedias
Nenadna smrt dojenčka se najpogosteje zgodi med prvim in četrtim mesecem. Dojenčki, ki so nagnjeni k nenadni smrti, so ogroženi do prvega leta starosti.

Dojenčki naj spijo v lastni posteljici ali zibki, vendar v sobi poleg staršev, sporočajo ameriški pediatri. V poročilu, ki so ga v ponedeljek predstavili na letni konferenci v San Franciscu in je že objavljeno v medicinski reviji Pedatrics so poudarili, da se s tem za kar za polovico zmanjša tveganje sindroma nenadne smrti dojenčka (SNSD) ali smrti v zibki.

V ZDA zaradi omenjenega sindroma še vedno umre 3500 dojenčkov na leto. Umrljivost jim je sicer že uspelo nekoliko zmanjšati, z nacionalon kampanjo v devetdesetih, ki pa je z leti stagnirala in smrti v zibki je bilo spet nekoliko več.

Poleg spanja ob starših in trdi podlagi za spanje, pediatri opozarjajo, da je najbolj varen položaj za spanje dojenčka na hrbtu. V študiji pa še piše, da je treba iz posteljice odstraniti vse blazine in prešite odeje ter seveda plišaste igračke in druge mehke predmete. Pediatri zato priporočajo spalno vrečo in ne odejice.

Če so predhodne študije dokazovale, da se nenadna smrt najpogosteje zgodi med prvim in četrtim mesecem otrokove starosti, ameriški strokovnjaki v zadnji raziskavi navajajo, da so odeje, blazine in drugi mehki predmeti nevarni tudi za malčke od četrtega meseca naprej.

Dojenje prav tako zmanjšuje tveganje 

Poleg varnega spanja, omenjeni pediatri še vedno vztrajajo pri dojenju, saj so takšni otroci srečnejši, njihova telesna temperatura je stabilnejša, enako velja za srčni utrip. Dojenje torej ni zgolj prehranjevanje, temveč ima pomembno imunološko funkcijo. Dokler je otrok dojen, ga protitelesa v materinem mleku varujejo ped okužbami in omilijo potek morebitnih bolezni. Dojenje zmanjšuje tudi delež nenadnih smrti v postelji, so zapisali.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.