Zdravje > Otrok
30 ogledov

Dojeni otroci imajo manj vedenjskih težav

dojenje Shutterstock
Tisti otroci, ki v prvih šestih mesecih dobivajo izključno materino mleko, imajo pozneje manj vedenjskih težav.

Dojenčki, ki so v prvih šestih mesecih dojeni ( pomeni, da dobivajo izključno materino mleko), imajo med sedmim in enajstim letom starosti in posledično tudi pozneje, manj vedenjskih težav, kaže študija, objavljena v strokovni ameriški reviji Plos Medicine. 

Raziskavo so opravili v Južni Afriki, vanjo pa vključili 1.500 zdravih otrok; 900 je bilo takšnih, ki so dobivali izključno materino mleko.

Otroci, dojeni šest mesecev, gre za obdobje, ki ga priporočajo pediatri, so imeli za 56 odstotkov manjše tveganje za nastanek vedenjskih težav na začetku osnovne šole, so potrdili južnoafriški strokovnjaki. 

Otroci v šoli | Avtor: Profimedias Profimedias

"Materino mleko je veliko bolj koristno, ko bi si mislili in to z večih vidikov otrokovega razvoja,"  je dejal Tams Rochat, glavni avtor študije.

Vedenjske težave v otroštvu lahko privedejo do agresivnega in nesocialnega vedenja, kar še kako vpliva na učenje in odnose s soljudmi. Vse to povzroča težave s samozavestjo, kar se odraža na duševnem zdravju, pravi Rochat in dodaja, da lahko imajo ti otroci tudi pozneje, v profesionalnem življenju, veliko težav. 

Mamice, izplača se vztrajati

Dojenje v javnosti | Avtor: Profimedias Profimedias
Dojenje ima pozitivne učinke tako na mamico kot na dojenčka. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča polno dojenje do dopolnjenega 6. meseca starosti in nato dojenje ob postopnem uvajanju pestre mešane prehrane do drugega leta starosti.

Katere so prednosti dojenja?

Kot so zapisali na nacionalnem inšitutu za javno zdravje (Nijz), je dojenje naravni način prehrane za optimalno telesno in duševno rast in razvoj dojenčka, saj je materino mleko popolnoma prilagojeno potrebam otroka:

"Otrok v prvih šestih mesecih v času polnega dojenja ne potrebuje ničesar drugega razen materinega mleka. V materinem mleku se izločajo tudi številne koristne snovi, najpomembnejša so protitelesa, ki otroka varujejo pred okužbami. Pri dojenih otrocih se zmanjša možnost alergičnih reakcij, celiakije, ulceroznega kolitisa in otroških limfomov. Dojenje pri otroku zmanjšuje tveganje za bolezni dihal in prebavil v otroštvu in ima tudi dolgoročne učinke na zdravje posameznika. Tako zmanjšuje tveganje za debelost v kasnejšem življenju in zmanjšuje možnost nastanka srčnožilnih in sladkorne bolezni."

Koristi tudi mamicam

"Če mamica doji, se maternica po porodu lepše krči in vrača v svojo osnovno velikost, poleg tega omogoča hitrejšo izgubo med nosečnostjo pridobljenih kilogramov. Pri ženskah, ki so dojile, se zniža tveganje za nastanek raka dojke in raka jajčnikov, še dodajajo na Nijz.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.