Zdravje > Otrok
11284 ogledov

Zabeležen prvi takšen primer na svetu

dojenje, dojenček Shutterstock
Dojenček je zdaj star šest mesecev in se deloma še vedno doji.

Zabeležen prvi primer, da transspolna ženska doji otroka. 30-letnica iz ZDA ima dovolj mleka, da doji dojenčka in da ga je v prvih šestih tednih celo nahranila samo s svojim mlekom. Za dojenje se je odločila, ker njena partnerka, ki je rodila otroka, ni želela dojiti, pisanje revije Transgender Health povzema britanski BBC.

Kot je razvidno iz objavljenega primera, je bilo dojenje mogoče, potem ko je transspolna ženska prejemala zdravila ter si je črpala dojke. Ženska je bila sicer šest let na hormonski terapiji, ni pa imela operacije oziroma kirurške spremembe spola, ko se je na zdravnike obrnila z željo, da bi rada dojila.

Zdravila za umetno proizvodnjo mleka

Preden se je otrok rodil, je tri mesece in pol jemala zdravila, ki so ji pomagala umetno vzpostaviti proizvodnjo mleka. Takšnega postopka so običajno deležne ženske, ki posvojijo otroka ali jim ga rodi nadomestna mati.

Priprava je vključevala črpanje dojk, jemanje hormonov, ki jih proizvaja telo biološke matere, in zdravil, ki stimulirajo proizvodnjo mleka in zavirajo nastanek moških hormonov. Rezultat je bil, da je bila sposobna proizvesti "skromno, a funkcionalno" količino mleka, približno dobra dva decilitra na dan, ki sta zadostovala za prvih šest tednov otrokovega življenja, nato pa so začeli dodajati še adaptirano mleko.

Dojenček je zdaj star šest mesecev in se deloma še vedno doji, so objavili raziskovalci, ki so ob tem sicer opozorili, da so potrebne še dodatne preiskave, da bi določili najboljšo prakso za transspolne ženske, ki si želijo dojiti.

Britanski strokovnjak za reproduktivno endokrinologijo Channa Jayasena je za BBC ocenil, da gre za "vznemirljiv razvoj". Dodal je, da je že slišal za nekaj primerov, ko so v Veliki Britaniji transspolnim ženskam pomagali pri dojenju, a doslej ni bil objavljen še noben primer.

dežurni@žurnal24.si

Komentarjev 4
  • Janez_53 13:03 16.februar 2018.

    Vseeno se mi zdi malce butasto govoriti o "proizvodnji mleka", kot da bi ženska bila nekakšen proizvodni obrat!!! Kaj ko bi raje uporabili kakšen bolj človeški izraz? Vzpodbujanje nastajanja mleka ali bolj preprosto vzpodbujanje laktacije? Izraz laktacija najdemo tudi v ...prikaži več Slovarju slovenskega knjižnega jezika.

  • janez86 10:37 16.februar 2018.

    To se pravi da ata doji otroka? ??

Sorodne novice