Zdravje > Otrok
4247 ogledov

"Dolgi covid:" Najnovejša velika študija

otrok, covid-19, pri zdravniku Profimedia otrok, covid-19, pri zdravniku
Od  80.071 otrok s covidom vključenih v študije, jih je kar 25 odstotkov razvilo simptome, ki so trajali vsaj štiri do 12 tednov ali so razvili nove trajne simptome, ki so se pojavili v 12 tednih. Izkazalo se je, da so pri otrocih najpogostejše nevropsihiatrične težave.

Vsak četrti otrok s covid-19 razvije tako imenovani "dolgi covid", so pokazali podatki 21 predhodno opravljenih študij, ki so bile izvedene v Evropi, Aziji, Avstraliji in Južni Ameriki, povzema tiskovna agencija Reuters. 

Dolgi covid opredelijo kot posledice, ki vztrajajo še štiri tedne od začetka okužbe s SARS-CoV-2, oziroma od začetka bolezni covid-19 in jih ne moremo pripisati drugim diagnozam (boleznim).

Od  80.071 otrok s covidom vključenih v študije, jih je kar 25 odstotkov razvilo simptome, ki so trajali vsaj štiri do 12 tednov ali so razvili nove trajne simptome, ki so se pojavili v 12 tednih.

Rezultati študije so bili objavljeni na spletni strani medRxiv, ki pa še ni pregledana.

Izkazalo se je, da so pri otrocih najpogostejše nevropsihiatrične težave – simptomi nihanja razpoloženja, utrujenosti, motenj spanja, glavobolov, kognitivnih sprememb, vrtoglavice, težav z ravnotežjem.

  • Na drugem mestu so kardiorespiratorne težave, kot so oteženo dihanje, zastoji (nabiranje krvi zaradi razširjenih žil in povečan pretok krvi), bolečine in tiščanje v prsih, kašelj, nepravilen srčni utrip.
  • Ne tretjem so težave s kožo, kot je prekomerno znojenje, srbenje in izpadanje las.
  • Na četrtem mestu pa so prebavne težave – bolečine v trebuhu, zaprtje, driska, bruhanje in slabost.

Raziskovalci priznavajo, da analiza teh podatkov, zbranih iz številnih različnih študij in izvedenih z različnimi metodologijami, ne prinaša trdnih zaključkov. Po njihovem pa je povsem jasno, da lahko "tako otroci kot mladostniki občutijo posledice po prebolelem covidu, ki vpliva na njihovo fizično in duševno zdravje, enako kot pri pri odraslih."

ljubljana covid-19 slovenija COVID-19 V SLO Zdravje Novi podatki: Preveč "brutalno" odpravili ukrepe in zdaj se pozna

 

 

 

 

Komentarjev 3
  • PaPajapopi 17:18 23.marec 2022.

    https://domengorenseklaw.com/2022/03/15/kaj-se-dogaja-na-danskem-in-drugod/

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 14:05 23.marec 2022.

    sem se spet dobro nasmejal,sem mislil da ste že pozabili na butaste članke ,res ne vem kdo vam verjame

  • Avatar _lolekbolek_
    _lolekbolek_ 13:56 23.marec 2022.

    Očitno nevropsihiatrične težave nikakor ne morejo biti povezane s tem, da se že dve leti ljudi psihira, omejuje, kaznuje in psihično muči. Vse je očitno kovid, zlom noge, kovid, psihične težave, kovid,..