Zdravje > Otrok
1889 ogledov

Domači zdravilni pripravki, ki jih lahko naredite doma skupaj z najmlajšimi

mama in hči
Otroke naučite, kako lahko uporabite domače sestavine in si sami pripravite zdravilne pripravke, kreme in celo zobne paste.

Svojim najmlajšim predstavite, kako zelo enostavno je narediti zobno kremo, ognjičevo kremo za občutljivo kožo, zdravilno olje za odrgnine iz šentjanževk … Predstavite jim sestavine in jim pomagajte pri pripravi. Morda boste ravno s takšnimi aktivnostmi otroka navdušili nad domačimi izdelki in eko pridelavo ter mu pokazali, kaj vse si lahko pripravi sam.

Naredite domačo zobno kremo

Potrebujete: 2 jušni žlici sode bikarbone (tiste, ki se uporablja za kuhanje, ne za pranje), 1 jušno žlico kurkume, 3 jušne žlice kokosovega olja, 1 jušno žlico sezamovega olja, 5 kapljic eteričnega olja klinčkov, 20 kapljic eteričnega olja poprove mete in embalažo za shranjevanje, ki ne prepušča svetlobe.

umivanje zob | Avtor: Profimedia Profimedia
Recept: Kokosovo in sezamovo olje odmerite v skledico (po možnosti glineno ali stekleno). Olji segrejte nad vodno kopeljo, da se kokosovo olje stopi in je temperatura obeh olj enaka, in ju stepajte, da nastane kremasta masa. Posebej zmešajte sodo bikarbono in kurkumo ter ju dodajte oljema. Masa je gotova, ko ima enakomerno konsistenco in barvo. Konsistenca je prava, ko metlica ob mešanju pušča sledi. Dodajte še eterični olji – najprej obe zmešajte (naj imata sobno temperaturo), potem pa ju primešajte masi. Pripravljeno zobno kremo shranite v embalaži, ki ne prepušča svetlobe. Za okus dodajte meto.

Pasta res ni najboljšega okusa, ampak se človek nanj hitro navadi – sploh če boste dodali eterično olje poprove mete. Ker zobna krema vsebuje olje, je treba po ščetkanju ščetine očistiti, najbolje z vročo vodo. Kurkuma bo vašo zobno ščetko obarvala, a brez skrbi, zobje zaradi tega ne bodo bolj rumeni. Receptu lahko dodate tudi drobno mleto morsko sol oziroma z njo nadomestite kurkumo, če ne prenesete njenega okusa. Kurkuma je v zobni kremi predvsem zato, ker ima protivnetne lastnosti. Ubija bakterije, poleg tega pa beli zobe in pospešuje prekrvavitev dlesni.

Šentjanževo olje: vsestransko zdravilno olje

Nabiralci zdravilnega cvetja rastlino, ki cveti od junija do avgusta, lahko prepoznate po žareče rumeni barvi, na listih pa ima čisto majhne luknjice. Grmičevje zraste od 30 do 100 centimetrov in običajno raste v skupinah.

Priprava olja

Šentjanževke doma operite, odstranite cvetove in liste ter z mešanico napolnite prozorno steklenico. Dodajte vsaj toliko olivnega olja, da bodo celotna zelišča pokrita. Steklenico prekrijte s sterilnim platnom in jo po nekaj dneh hermetično zaprite ter postavite na sonce. Ko olje dobi temno rdečo barvo (običajno po približno mesecu dni), olje precedite skozi sito in svoje domače zdravilo do uporabe shranjujte v temnem prostoru.

šentjanževo olje | Avtor: Profimedia Profimedia

Zdravilni učinki šentjanževke

Odrgnine, udarnine ali manjše rane namažite z oljem, ki bo pospešilo celjenje. Z oljem prepojite gazo in rano povijte. Blaži tudi sončne opekline. Pomaga zmanjšati bolečine v hrbtu in išias. Pogosto se šentjanževka dobro obnese pri kožnih alergijah, a če simptome še poslabša, takoj prenehajte z uporabo. Sicer pa je šentjanževka znana po pomirjujočih učinkih, uživate jo lahko v obliki čaja. Posušene cvete namočite v vodi za sedem minut in spijte pomirjujoč napitek, ki dokazano deluje tudi antidepresivno. Prav tako lahko z oljem negujete in "nahranite" kožo. Ali pa si privoščite masažo s šentjanževim oljem, ki mu lahko po želji primešate kakšno eterično olje. Masaže in vtiranje šentjanževega olja bodo razbremenili tudi bolečine v mišicah po naporni vadbi. Privoščite si kopel, v katero kanete malce šentjanževega preparata ali pa si po depilaciji/epilaciji pomirite razdraženo kožo. Olje lajša tudi nadležno srbenje po pikih žuželk, nekateri pa opažajo, da insekte vonj šentjanževke celo odganja.

Ognjičeva krema, popolna za občutljivo kožo

Potrebujete: približno liter olivnega olja, šest pesti posušenih listkov cvetov ognjiča in do deset dekagramov nastrganega čebeljega voska.

Recept: V posodi zmešamo ognjič in olje ter mešamo na zmernem ognju. Preden zavre, izklopimo in pustimo mešanico počivati čez noč. Naslednji dan mešanico precedimo, olju dodamo vosek in spet rahlo segrejemo, da se vosek lepo porazgubi. Mešanico zlijemo v posodice in krema je narejena. Če jo boste hranili v hladilniku, bo uporabna tudi pol leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.