Zdravje > Otrok
3285 ogledov

Draga mamica, poišči si pomoč

Mati Profimedia
Obupana mamica: "Vem, da hči kliče po pozornosti, ampak imam še tri majhne otroke in mi zmanjka časa, da bi se jim stoodstotno posvetila."

O izčrpanosti in izgorelosti se je vse pogosteje govorilo tudi pred pandemijo koronavirusne bolezni. Pa ne le v povezavi s službo in kariero, pač pa tudi v povezavi s starševstvom. Otroci so polno obremenjeni s šolo, starši so polno obremenjeni s službo in domačimi opravili. Starost ob upokojitvi se zvišuje, zato je tudi veliko babic in dedkov delovno aktivnih.To posledično pomeni, da so današnji starši pogosto brez pomoči starih staršev in je vse na njihovih plečih.

Obenem se predvsem od mamic zahteva, da skrbijo za dom, otroke in službo, razmere pa so se zaostrile s pandemijo in številnimi karantenskimi odločbami ter posledično šolanjem od doma. Mnoge mamice je sram zaprositi za pomoč.

Če si katera omisli hišno pomočnico ali varuško, jo okolica obsoja in velja za »leno« ter »razvajeno«. Zato se premnogi starši na vse pretege trudijo, da so popolni na vseh področjih, pri tem pozabijo nase in drvijo izgorelosti naproti. Ker je zaman iskati popolnost v starševstvu, imajo mnogi še slabo vest, da so premalo z otroki in da naredijo premalo zanje ...

Tako se počuti tudi ena od uporabnic foruma Starševski čvek, ki se je priključila javni tribuni, ki smo jo izvedli v sklopu kampanje Unicefa Slovenije »Kako se počutiš.« Gostili smo psihologinjo ter zakonsko in družinsko terapevtko doc. dr. Andrejo Poljanec, glavna tema je bilo duševno zdravje otrok.

Zmanjkuje ji časa za najstarejšo hčer

Ena od mamic je zapisala, da ima njena najstarejša, osemletna hči, izpade: "Vrešči, odgovarja, loputa z vrati … Vem, da kliče po moji pozornosti, ampak imam še tri majhne otroke in mi zmanjka časa, da bi se jim stoodstotno posvetila."

Dodaja, da ima slabo vest. Obenem sprašuje, kako naj osemletnici nudi dodatno pozornost, saj dobro ve, da jo hči potrebuje.

"Draga mamica! Najprej čestitke za kopico otrok! Glede na to, da so vsi še zelo majhni, potrebujejo veliko fizične nege, konkretnega ukvarjanja, pa tudi čustveno zadovoljno mamo," ji odgovarja dr. Andreja Poljanec.

V tem obdobju se matere po njenih izkušnjah pogosto znajdejo v stiski, saj enostavno zmanjka rok in časa: "Pogosto pa nismo vajene prositi za pomoč, saj se nam zdi, da moramo vse postoriti same."

Toplo vam svetujem, da si poiščete pomoč v smislu fizične pomoči; lahko je to morda katera od babic, ki bi zmogla pogosteje priti in vam pomagati, morda gospodinjska pomočnica, ki bi pospravila, morda celo kaj skuhala, lahko je kdo od prostovoljcev, študentov na praksi in podobno … 

Dr. Andreja Poljanec

"Tako vam bo ostalo več časa za otroke in tudi sami boste lahko bolj umirjeni in spočiti. Veliko hecanja in crkljanja vam želim v taki druščini!" je sklenila.

Več o izgorelosti podrobno v spodnjem intervjuju:

Andreja Pšeničny Intervju Zdravje "Tistega, ki se sam ne zna ustaviti, ustavi njegovo telo"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.