Zdravje > Otrok
1295 ogledov

Družinsko ustvarjanje: Specite enostaven kruh

kruh
Priprava kruha je lahko zabavna tudi za vaše najmlajše.

Za pripravo domačega kruha potrebujete le kilogram moke, kocko kvasa, vodo, dve majhni žlički soli, dva ščepca sladkorja, 7,5 decilitra vode in dobro voljo.

S svojimi najmlajšimi pripravite veliko posodo, vanjo dodajte kilogram bele pšenične moke. Otroci naj z žlico ali rokami naredijo luknjo na sredini, vi pripravite kocko kvasa. 

Peka kruha | Avtor: A. Š. A. Š.
Otroci naj kocko kvasa razdrobijo v luknjo, dodajo dva ščepca sladkorja. Vi jim v skodelico nalijte tople vode. Otroci naj nato v luknjo zlijejo še toplo vodo. Če gre voda tudi naokoli po moki (kot na spodnji fotografiji), ne bo nič hudega.

Kvas | Avtor: A. Š. A. Š.

Počakajte pol ure, da kvas vzhaja, nato postopoma dolijte preostalo vodo in sol. Vodo dodajte po občutku, lahko tudi malce manj ali več kot 7,5 decilitra. Otroci naj si dajo duška in z dlanmi gnetejo kruh kar v posodi. 

Če boste delali kruh sami, ga lahko enostavno premešate le z vilicami, pretirano gnetenje ni potrebno.

Nato pustite kruh mirovati približno eno uro. Pripravite pekač, otroci naj poskrbijo za peki papir, na katerega prevrnete vzhajano testo. Če imate čas, lahko otroci sami iz testa oblikujejo manjše hlebčke in jih pustijo še nekaj časa vzhajati. 

Kilogramski hlebec nato pecite v pečici približno eno uro na 180 stopinjah Celzija. Več časa, kot ga boste pekli, bolj trda bo skorja. Ko je kruh pečen, ga zavijete v krpo in počakajte, da se ohladi.

Sicer pa je najslajši topel kruh, ki si ga razdelite z neučakanimi malčki.

Dodaten namig

Prvič pecite le bel kruh, ki najlepša vzhaja. Testu lahko dodate tudi olje, z oljem lahko premažete tudi peki papir. Z oljem bo seveda okus boljši. 

Kasneje lahko belo moko kombinirate z drugimi mokami, na primer rženo, ajdovo, moki lahko dodajate semena, oreščke ali začimbe. Za otroke je zelo zanimiva kurkuma, saj kruh obarva v simpatično rumeno barvo.

kruh | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.