Zdravje > Otrok
17 ogledov

Dve tretjini igrač nista opravili testa varnosti

Dojenček in pliško Profimedias
Na Zvezi potrošnikov Slovenije pozivajo k previdnosti ob nakupu plišastih igračk.

"Nemški kolegi iz potrošniške organizacije Stiftung Warentest so pred decembrskimi nakupi preverili varnost 30 plišastih igrač, za katere so odšteli med 2,95 in 76,50 evra," pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Pojasnjujejo, da bi jih zeleno luč zaslužilo le osem, pri vseh ostalih so ugotovili mehanske in fizikalne pomanjkljivosti, kot na primer slabo trdnost šivov (nevarnost, da polnilo otrok zaužije) in prisotnost škodljivih kemikalij.

Rakotvorne snovi

Opozarjajo, da je kar 13 igrač vsebovalo rakotvorne policiklične aromatske ogljikovodike (na kratko PAH). Ob tem pojasnjujejo, da imajo varnostne težave tako drage kot cenejše igrače, ne glede ali so izdelane na daljnem vzhodu ali v Evropski uniji.

"Za večino otrok so prav plišaste igrače prve s katerimi pridejo v stik. Radi jih stiskajo, z njimi spijo, zlasti najmlajši jih pogosto vtikajo v usta, zato potrošniki upravičeno pričakujejo, da ne vsebujejo škodljivih snovi," še komentirajo.

Tudi pranje igrač ne pomaga 

Strokovnjaki na ZPS svetujejo, da nove igrače pred uporabo operemo, da odstranimo vse snovi, ki so morda ostale od proizvodnje ali zaradi prevozov, skladiščenja in med prodajo. "Kljub temu s pranjem nove igrače ne odstranimo vseh škodljivih snovi, na primer PAHov. Potem ko so na testu plišaste igrače prali trikrat po 30 minut v pralnem stroju pri 30°C se je vsebnost teh kemikalij znižala le za malenkost," opisujejo.

Ob nakupu plišastih igrač so objavili naslednje nasvete:

1. Igračo vzemite v roke. Že v trgovini preverite, ali so vsi deli (gumbi, ušesa, oči,…) dobro pritrjeni in preizkusite trdnost šivov.
2. Ima igrača vonj? Odložite jo nazaj na polico.
3. Če kupujte plišasto igračo za najmlajše, ki vse dajejo v usta, izbirajte takšne s kratkimi vlakni. Vedno tudi preverite, ali lahko vlakna izvlečete.
4. Kupujte igrače, ki imajo znak CE! Ta znak je v EU obvezen in predstavlja večjo verjetnost, da je igrača varna, vendar pa znak še ni zagotovilo, da je temu tako.
5. Preverite, ali lahko igračo perete v pralnem stroju? Pred uporabo vsako igračo obvezno operite!

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:32 10.december 2015.

    Zahvalite se Poljakom za slabe standarde pri varnosti igrač. Poljska je izpogajala pri pristopu k EU da so znižali standarde za vse članice ko gre za rakotvorne/nevarne snovi pri igračah. Njihov argument? Da lahko ubogo poljsko igračkarsko gospodarstvo konkurira ostalim ...prikaži več proizvajalcem igrač ki so morali do takrat delovati po hujših standardih. Hvala ti za raka Poljska!