Zdravje > Otrok
1086 ogledov

Ena največjih nevarnosti za majhne otroke

otroci, morje Profimedia otroci, morje
Drugi najpogostejši vzrok smrti predšolskih otrok so utopitve.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so ob začetku poletnih počitnic podali tudi navodila za varno kopanje z otroki. 
Utopitve najbolj ogrožajo otroke od 1. do 3. leta starosti, za katere so tudi drugi najpogostejši vzrok smrtnih poškodb. Najpogosteje so jim izpostavljeni na bazenih in vodah v naravi.

Najlažje jih preprečimo z aktivnim nadzorom otroka v vodi ali njeni bližini, svetujejo na NIJZ. "Ne dovolimo, da nam uporaba mobilnega telefona ali karkoli drugega niti za trenutek ne preusmeri pozornosti od otrok, ki so ob vodi ali v njej," so zapisali.

Opozarjajo tudi tudi pred uživanjem alkohola pred plavanjem in vožnjo s čolnom, kadar nadzorujejo otroke, ki so v vodi ali ob njej.

Svetujejo tudi, naj otrok plava le skupaj z odraslim, tudi če zna plavati ali uporablja napihljive pripomočke za plavanje. Napihljivi pripomočki, kot so obroč, rokavčki in jopič, namreč ne zagotavljajo varnosti, zato naj jih otroci uporabljajo le pod nadzorom odrasle osebe, ki zna plavati.

Priporočajo še, naj otroci obiskujejo tečaj plavanja. Majhne otroke praviloma naučijo, kaj je treba narediti, če padejo v vodo. A hkrati na NIJZ opozarjajo, da čeprav otrok zna plavati, to še ne pomeni, da se ne more utopiti.

V primeru utopitve pa lahko odrasli otroku pomaga le z znanjem prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja. Zato svetujejo, naj se udeležijo tečaja prve pomoči, da bodo znali pomagati otroku.

V primeru, da imamo domači bazen, naj bo ta ograjen in zaklenjen s ključavnico, da otroci do njega ne morejo dostopati, ob uporabi nadzemnega sestavljivega bazena pa svetujejo dosledno upoštevanje navodil proizvajalca za varno uporabo, odstranjevanje stopnic za vstopanje v bazen in pospravljanje otrokovih igrač iz bazena, da vanj ne bi pritegnile otroka.

Ste vedeli, da lahko pride do sekundarne utopitve?

Do sekundarne utopitve pride lahko denimo ob nesrečah ali bolj grobi igri v vodi, ko oseba vdihne manjšo količino vode. Sekundarna utopitev se pojavi z zakasnitvijo, tudi do več ur po tem, ko se zaradi vdihnjene vode lahko pojavi draženje pljučnega tkiva z otekanjem in se razvije pljučni endem. Starši morate biti v tem primeru pozorni na vztrajen kašelj pri otroku, težko dihanje, izčrpanost, bruhanje in motnje zavesti. Če prizadetemu ne nudijo zdravniške pomoči, lahko oseba tudi umre.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.